De etalage was al die jaren een grote trekpleister.
De etalage was al die jaren een grote trekpleister. Foto: Bob Awick

Curiosawinkel De Regenboog
sluit na 25 jaar haar deuren

NAARDEN - "Ja, het staat een beetje vol nu hier", verontschuldigt Johan van den Heuvel zich. Zijn huis in Naarden herbergt inmiddels heel wat spullen die eerder in de winkel stonden. Op 29 oktober sluit hij zijn curiosawinkel De Regenboog aan de Marktstraat voor de laatste keer af. "Het is mooi geweest", aldus de 84-jarige ondernemer.

door Yvette de Vries

Hij schat in dat ongeveer 50 procent van de spullen uit de winkel nu in zijn huis of in de opslag staan. Elke keer als hij er is neemt hij of een van zijn vier kinderen iets mee. Wat ermee gaat gebeuren? Een groot deel van de boeken is of wordt geschonken aan de Stichting De Poorters van Naarden die ze te gelde kan maken. Veel andere spullen zijn binnenkort terug te vinden op Marktplaats, want Van den Heuvel stopt dan wel met de winkel, het handeldrijven zal hij nooit helemaal los kunnen laten.

Handeldrijven
Dat begon al op jonge leeftijd. "Ik heb eigenlijk altijd handelgedreven, als kind al. Langs de straat, met van alles wat ik tegenkwam." Toch maakte hij er pas op latere leeftijd zijn 'beroep' van. Zijn inmiddels overleden echtgenote, Rie Rigter, had al lang de wens een eigen winkel te starten. Toen in 1991 het pand aan de Marktstraat 4 te koop was, grepen ze hun kans.

"De Rabobank had het pand in bezit, maar wilde het graag kwijt omdat ze er niet konden uitbreiden." En stond Van den Heuvel zijn echtgenote in eerste instantie voornamelijk bij als er spulletjes getaxeerd moesten worden, na haar overlijden heeft hij de winkel voortgezet.

De winkel stond altijd vol
Het aanbod kwam al die jaren eigenlijk als vanzelf. "Er stonden vaak mensen voor de deur met inbreng of ze wilden dat we bij hen thuis kwamen kijken. Mijn vrouw vroeg mij dan om te komen beoordelen." Daarop inhakend vertelt hij dat ze eigenlijk nooit om spullen verlegen hebben gezeten, al is door de opkomst van de kringloop het aanbod wel minder geworden. "Het is meerdere keren voorgekomen dat we een heel huis moesten doorlopen, van boven naar beneden. En dan zit je zo vol."

'Je wilt niet te veel betalen, maar ook je klant niet tekortdoen'

Eerlijke handel
Bijna alles is op basis van gevoel ingekocht en meteen afgerekend, vertelt Van den Heuvel. Soms moest er wat meer onderzoek gedaan worden of schakelden ze een derde in om de waarde te bepalen. "Je wilt niet te veel betalen, maar ook je klant niet tekortdoen", klinkt het oprecht. En ja, hij heeft wel eens een witte raaf - iets dat veel meer opbracht dan van tevoren ingeschat - gehad. Maar ook daar gold zijn motto 'eerlijke handel' en heeft hij naar eigen zeggen contact gezocht met de mensen die het destijds te koop aanboden.

Bijzondere vondsten
Naast veel dierbare herinneringen, waaronder het contact met klanten en andere ondernemers uit Naarden, waren er ook een paar opvallende vondsten die de landelijke pers hebben gehaald. Het meeste bekende is een ansichtkaart van Anne Frank die zijn zoon Paul 2008 tussen een stapeltje andere kaarten in de winkel aantrof.

Ansichtkaart
"De kaart was toevallig in mijn bezit gekomen en heeft waarschijnlijk tussen een stapel andere ansichtkaarten gezeten. Toen mijn zoon de kaart liet zien herkende ik de voorkant wel, daar stond een klok op, maar ik had nooit op de achterkant gekeken", vertelt Van den Heuvel nuchter. De kaart is nu in het bezit van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Niemand leek in die tijd zijn vingers te willen branden aan het veilen van de ansichtkaart. "Het verhaal is toen wel de hele wereld rondgegaan en Naarden werd in één dag wereldwijd op de kaart gezet."

Uniek exemplaar
Een tweede bijzondere vondst, die overigens wel een aardig centje opbracht, was een uit 1924 daterende radio van de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) uit Hilversum. Ook hier speelde zijn zoon Paul een cruciale rol. Hij trof hem aan op de zolder van de winkel en ze wisten allebei niet zo goed wat ze met die houten kast met bakelieten plaat erop en een paar knoppen aan moesten.

Van den Heuvel opperde om het apparaat maar op internet aan te bieden, veel verwachtte hij er niet van. Maar het apparaat stond koud op Marktplaats of werd al gespot door kenners. Het bleek om een van de eerste radio's te gaan die de destijds net opgerichte VARA had laten maken. Het unieke exemplaar belandde uiteindelijk in het Radio Museum in Reusel, te midden van andere antiek radio's. Behalve het handeldrijven zat ook het etaleren de ondernemer in de vingers. En dat bleef niet onopgemerkt. De Regenboog viel regelmatig in de prijzen bij etalagewedstrijden. Wat bescheiden vertelt Van den Heuvel dat het meest dierbare voor hem een boekje met 42 foto's van zijn etalages is. Die zijn door twee bewoners van de Annastraat, Marjon en Jan, genomen. "Het zijn 42 foto's die in ongeveer een jaar tijd zijn genomen met elke keer een andere etalage." Het boekje draagt de dichterlijke titel 'Zo laven wij in Naarden ziel en oog, aan de etalage van de Regenboog'. Het ligt nu nog in de etalage aan de Marktstraat 4, maar het is al verzekerd van een plekje in zijn huis straks.

Museum
De laatste jaren nam het aantal mensen, ook toeristen, dat een kijkje kwam nemen in de winkel steeds meer toe. "De laatste tijd had ik steeds meer het idee dat de winkel een museum was", grapt Van den Heuvel. "Mensen vroegen of ze een kijkje mochten nemen en natuurlijk mag dat, dat vond ik altijd prima." Voor de buurt kreeg de winkel ook steeds meer een sociale functie. Menigeen kwam wekelijks langs om een praatje te maken, vooral ook over vroeger.

"Mensen willen graag het verleden vasthouden, maar dat wat er was, dat is er niet meer. Ik sprong vroeger ook over een hekje, nu doe ik het netjes open en dicht", glimlacht hij.

Afscheid
Wat Van den Heuvel betreft komt er geen groots afscheid. Hij wil er, zoals hij al heeft laten doorschemeren, niet al te veel aandacht aan besteden. "Mensen die horen dat ik stop, vragen me regelmatig waarom ik niet doorga, omdat ik er nog zo goed uitzie. Maar beter een jaar te vroeg gestopt dan een dag te laat." Niet dat hij een sombere instelling heeft, integendeel zelfs. "Zorg voor de dag van morgen, maar vooral dat je het vandaag naar je zin hebt", is een van zijn vaders uitspraken die hij graag bezigt. Een eventueel feestje organiseren laat hij graag over aan zijn vier kinderen. "Stoppen is zeker zo moeilijk als beginnen", is het enige dat hij er nog aan toevoegt.

Laatste dag
De Regenboog is nog op vrijdagen en zaterdagen geopend, totdat Van den Heuvel op zaterdag 29 oktober definitief de deuren sluit. Dat er weer een winkel in het vrijgekomen pand komt, is zeer waarschijnlijk.