Huldiging van Ferry Weertman in zijn woonplaats Naarden.
Huldiging van Ferry Weertman in zijn woonplaats Naarden. Foto: Bastiaan Miché

Weertman: 'Dit is genieten'

NAARDEN - Olympisch kampioen Ferry Weertman is vrijdagmiddag onder veel belangstelling op het bordes van het stadhuis in Naarden gehuldigd. Weertman zelf vatte kort en bondig samen wat hij van het speciale moment vond: "Dit is genieten!"

De langeafstandszwemmer werd eerst in een open auto naar het stadhuis gereden. Zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo, in het verleden ook al olympisch zwemkampioen, week geen moment van zijn zijde. Het duo kon rekenen op veel belangstelling onderweg, maar vooral bij het stadhuis waar de ceremonie plaatsvond.

Spanning voor de huldiging had het gelukkige stel niet, vertelde Ranomi voor de camera van onze mediapartner NH. "Ferry heeft sowieso niet snel stress. Maar speciaal is het wel om in je eigen woonplaats gehuldigd te worden door je dorps- of stadgenoten. Dat maakt het extra bijzonder."

Honderden mensen zagen hoe de glunderende olympisch kampioen in het zonnetje werd gezet. De man die in Rio goud won met het openwaterzwemmen, kreeg van sportwethouder Marleen Sanderse, zelf paralympisch roeister, een erepenning van de gemeente. Op de penning moet het wapen van de Gooise Meren worden gedrukt, maar dat wapen is er nog niet. Ook kreeg hij twee mooi ingelijste foto's. Een overzichtsfoto van Naarden Vesting en een actiefoto van Ferry zelf zwemmend in het water.

Kijk voor meer foto's van de huldiging op pagina 17.