Projectleider Smits, Kooijmans en opnameleider Meijer.
Projectleider Smits, Kooijmans en opnameleider Meijer. Foto: Bob Awick

Organist Wybe Kooijmans brengt nieuwe cd uit

NAARDEN - De nieuwste cd van organist Wybe Kooijmans is sinds begin juli te koop. Van de 500 gedrukte exemplaren zijn er nu een aantal verkocht. De cd, die alleen te koop is tijdens zijn concerten en in de Grote Kerk, is zorgvuldig samengesteld.

De eerste oplage is met 500 beperkt, maar volgens Henk Eijlers, voorzitter van de Commissie Orgelconcerten, kan er altijd bij worden besteld. De verkoop loopt, maar moet nog wel op gang komen, laat hij weten. "Het is geen landelijke uitgave natuurlijk", voegt hij daaraan toe. "We moeten het vooral van lokale verkoop en van horen zeggen hebben."

Voor de opnames speelde Kooijmans op alle drie de orgels die de Grote Kerk rijk is. Van het grote orgel tot het kleinere koororgel en het huiskamerformaat kabinetorgel. Het zijn 'de vergeten parels uit de orgelliteratuur' die een plekje op het rondje schijfje hebben gekregen. Zowel liefhebbers van lichte als wat zwaardere orgelmuziek komen aan hun trekken en als uitstapje zijn er zelfs jazzy akkoorden van de Hongaars-Duitse componist Gérdonyi te horen.

Drie orgels
Kooijmans speelde afwisselend op de drie orgels, afhankelijk van het muziekstuk. In totaal duurden de opnames twee dagen, verspreid over enkele maanden. Voornaamste reden: de gewenste stilte tijdens de opnames. Het hoofdorgel was als laatste aan de beurt. Kooijmans liet eerder al weten dat hij de opnames als topsport beschouwt, maar dat alle opnames en met name die van het hoofdorgel goed gingen. Voor de hoofdorganist heeft dit orgel geen geheimen meer. De cd zal ook te downloaden zijn via iTunes.