World Press Photo trekt altijd tienduizenden bezoekers naar Naarden.
World Press Photo trekt altijd tienduizenden bezoekers naar Naarden. Foto: Bob Awick

Gezamenlijke tentoonstelling is start van samenwerking

NAARDEN - De World Press Photo-tentoonstelling van dit jaar in de Grote Kerk krijgt een bijzonder tintje. Gelijktijdig zal ook de expositie The International Children's Peace Prize' van de Stichting KidsRights te zien zijn. Een kleurrijke verzameling van foto's, films en verhalen van en over de winnaars van de Internationale Kindervredesprijs. Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van de stichting, is van mening dat de beide tentoonstellingen goed op elkaar aansluiten.

door Yvette de Vries

De samenwerking is zo'n drie maanden geleden ontstaan. Lars Boering van de Stichting World Press Photo en Dullaert zien het als de start van een langdurige samenwerking waarmee ze kinderrechten onder de aandacht willen brengen. Dullaert: "Bij veel World Press Photo's zie je een situatie waarin kinderen voorkomen. Als slachtoffers van oorlogsgeweld en nu ook met de vluchtelingenproblematiek."

Hoop staat centraal
Die foto's van World Press roepen bij Dullaert altijd vragen op over de toekomst. Over hoe het verder gaat met de wereld. Maar hij ziet ook dat juist uit de verhalen van kinderen, de winnaars van Children's Peace Prize, hoop spreekt. "De hoop staat centraal bij KidsRights. De kinderen laten zien dat verandering mogelijk is, ze hebben geen netwerk of macht, maar door hun verhaal en hun kracht kunnen ze wel verandering teweegbrengen." De expositie laat niet alleen de strijd zien, maar brengt ook de activiteiten en projecten in beeld van deze kinderen waarmee ze de omstandigheden en levens van leeftijdgenoten in hun omgeving, maar ook daarbuiten hebben verbeterd. "Het zijn geweldige verhalen die zeer inspireren", aldus Dullaert. Hij noemt ze steevast 'changemakers voor kinderrechten'. In de Grote Kerk wordt zo'n 100 vierkante meter ingeruimd met de verhalen van deze kinderen. Eén van hen is Malala Yousafzai, de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die in 2013 de Internationale Kindervredesprijs won en vervolgens in 2014 de Nobelprijs voor Vrede. De verhalen komen vaak op bijzondere wijze onder de aandacht van de stichting van Dullaert. Hij noemt het verhaal van Malala als voorbeeld. "In 2011 kregen we een handgeschreven briefje van een hoofdonderwijzer waarin hij vertelde over een bijzonder meisje." Het winnen van de Kindervredesprijs heeft volgens Dullaert een enorme impact op het land van herkomst van de winnaar. En ook de impact op de regio is vaak groot. Toen de destijds 14-jarige Prakash Gurjar uit India de prijs won voor zijn strijd tegen kinderarbeid en het bevrijden van de kinderslaven in zijn land kon de regering het niet meer verzwijgen. "Men moest er wel over gaan praten en zo kwam het ook onder de aandacht van de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij stelde toen 220 miljoen beschikbaar aan India."

Extra podium
Dullaert is blij dat de expositie kan meereizen met World Press Photo en ook Naarden aandoet. De jaarlijkse expositie in Naarden staat altijd volop in de belangstelling en trekt veel bezoekers. Een mooie kans om de verhalen van de kinderen en KidsRights een groter en extra podium te geven. Want KidsRights is dan wel van Nederlandse bodem, in eigen land blijft de aandacht vaak beperkt tot het Jeugdjournaal. In het buitenland halen ze de voorpagina's van kranten als The Times en Le Monde. In Zutphen, waar de gezamenlijke tentoonstelling als eerste te zien was, was er in ieder geval al veel publiciteit. Dullaert: "Als er in Naarden hetzelfde aantal bezoekers komt als in voorgaande jaren ben ik al heel blij."

Kinderrechten
De Internationale Kindervredesprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kind dat op bijzondere wijze strijdt voor verbetering van kinderrechten.

'Kinderen laten zien dat er hoop is en verandering mogelijk is'

De expositie toont onder andere foto's en verhalen van winnaars als Nkosi Johnson, die opkwam voor de rechten van kinderen met hiv, en Malala Yousafzai, die de Internationale Kindervredesprijs in 2013 won voor haar inzet om meisjes toegang tot onderwijs te bieden. Malala won vervolgens in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede.

Buitenland
De gezamenlijke tentoonstelling is hierna nog te zien in Amsterdam. Volgend jaar reist de The International Children's Peace Prize door naar het buitenland, waarbij ook New York in de planning staat.

Kesz Valdez won de Children's Peace Prize in 2012.