Pieter Schut tijdens een recente Rotary Vredesmars in het centrum van Seoul, Zuid-Korea.
Pieter Schut tijdens een recente Rotary Vredesmars in het centrum van Seoul, Zuid-Korea.

Rotarygouverneur Pieter Schut gaat jaar op pad

BUSSUM - In een jaar tijd 75 Rotaryclubs bezoeken om de wereldwijde activiteiten van de Rotary meer onder de aandacht te brengen. Dat is de missie van de nieuwe districtsgouverneur van de Rotary Midden Nederland Pieter Schut. De Bussumer is voor een jaar benoemd. Op GooiTV vertelde hij er meer over.

Zo wil hij zich ook inzetten voor verjonging van de club, die toch nog vaak wordt gezien als een grijze mannen- en vrouwenclub. Volgens Schut worden er al slagen gemaakt in die richting. Zo hebben een aantal clubs de middagbijeenkomsten verschoven naar de vroege ochtend of late avond en is elke week gezamenlijk eten door sommige clubs ook losgelaten. "De clubs zijn flexibeler geworden en luisteren naar wat er speelt." Binnenkort gaat in Amersfoort een nieuwe telg van de Rotary Midden Nederland van start: de Amersfoort Young Ambition, volgens Schut een van de vele nieuwe manieren om jongeren te interesseren voor serviceclubs als de Rotary. Hij ziet niet zo veel obstakels om jongeren bij de club te krijgen. "Jongeren worden steeds meer getriggerd om naast hun werk en geld verdienen iets terug te geven aan de gemeenschap door vrijwilligerswerk. Op welke manier dan ook. Door de Rotary kan dat prima. Als je om je heen kijkt zie je dat er bij jongeren veel interesse is om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen voor de gemeenschap." Het voordeel van een organisatie als de Rotary is dan dat je, door dat zo te organiseren, er samen beter van wordt. Schut doelt dan ook op de vriendschappen die ontstaan. Een echte meerwaarde volgens hem. Zelf heeft hij er ook heel wat vrienden aan overgehouden, die hij anders niet had gekend. En in zijn nieuwe rol zijn daar veel internationale contacten bij gekomen.

De Rotary is sowieso in beweging, volgens de gouverneur. "Dingen veranderen en ook de manier van organiseren van de Rotary is anders geworden de laatste jaren. Je bent niet meer je leven lang lid van een club." Mensen beginnen na een jaar of vier te veranderen. "Niet zo erg voor een club, als je maar actief blijft", redeneert Schut. En of de serviceclubs niet een beetje outdated zijn en hun terrein van maatschappelijk ingegeven acties niet ook ingevuld wordt door sportclubs en dergelijke? Volgens Schut werkt het bij de Rotary net als bij bijvoorbeeld een voetbalclub. Daar word je lid van om iets te doen en als het een leuke club is blijf je lid en maak je vrienden.

100-jarig bestaan
Zijn gouverneurschap is geslaagd als hij het verhaal van de Rotary het komende jaar heel vaak heeft verteld op de clubs binnen zijn district. Een van de onderwerpen die hij zal aankaarten is het 100-jarig bestaan van de Rotary Foundation, de goededoelenorganisatie, volgend jaar. Daar kan namelijk iedere club van profiteren. "Als je samen met ander Rotaryclubs in de wereld een goed doel wilt steunen, dan kun je een beroep doen op de foundation om dat mee te financieren. Nu zijn te weinig leden daar nog van op de hoogte."