De schouw gaat van start.
De schouw gaat van start.

Inwoners spreken over 'luxe-problemen' in de Vesting

NAARDEN - De wijkschouw door Naarden-Vesting onder leiding van het buurtplatform heeft veel kleine ergernissen aan het licht gebracht. Zelf spraken de deelnemers over 'luxeproblemen', maar die zijn in ieder geval wel allemaal onder de aandacht gebracht van wijkwethouder Hendrik Boland.

De wandeling gebeurt onder leiding van de voorzitter van het buurplatform. Een groot klembord onder haar arm met daarop de route en de ingebrachte knelpunten. Het is prachtig weer, we zien de Vesting op haar mooist. Bij de Utrechtse Poort loopt een bruidje, de zon schijnt, de sfeer is sereen en de historische Utrechtse Poort straalt in het zomerlicht. (Klein) afval, auto's die hier parkeren en overlast van hangjongeren lijken al snel minder erg te zijn op deze prachtige middag. De wethouder wil dat er met de jongeren gesproken gaat worden. "We zijn allemaal jong geweest." En hier parkeren voor de VVV is misschien niet wenselijk, maar ook niet verboden. Eigenlijk is het ook wel makkelijk, klinkt het in de groep, vooral als er markt is.
De route gaat verder, onder andere via de Oostwalstraat. Daar willen de bewoners dat de metershoge bomen gesnoeid worden. De bomen blijken onder beheer van de Nationale Monumenten Organisatie te vallen. Even verderop is een klein paadje waar nooit gesnoeid wordt: lastig voor mensen met een rollator. Toevallig vertellen de bewoners dat er net gesnoeid is. Ook het groen in de Kloostertuin wordt niet volgens wens bijgehouden. Veel zon en regen; het groeit weelderig. Maar de slordige uitstraling en spinnenwebben zijn de bewoners beu.
Het terras van Fine wordt aangewezen als voorbeeld van 'hoe het hoort'. Gebruikmaken van natuurlijke materialen bij het meubilair. De stoelen van riet, de houten tafeltjes, iedereen is erover te spreken. Een paar honderd meter verderop staat het enorme terras van restaurant Vida. Dikke houten tafelbladen, maar die stoelen... die zijn van metaal. En dat kan echt niet volgens de regels. Bovendien staat het ook nog op gemeentegrond. Het is overigens niet zo dat de uitbater een boete krijgt, maar een gesprek zal zeker volgen want metaal is niet volgens de regels. Overigens werd ook kritisch gekeken naar de fietsen die hier overal neergekwakt worden. Een fietsparkeerplek of wat rekken zouden welkom zijn.
De schouw gaat verder. Even oversteken van het Burgemeester Wesselingplein naar de Cattenhagestraat is hier niet eenvoudig. Zou de wethouder hier naar willen kijken? Verder door de Nauwe Steeg. Uitsluitend bestemd voor voetgangers, maar de brommers en fietsers trekken zich hier niets van aan. Een paal of strepen op de straat ziet wethouder Boland niet zitten. Dat zou de Vesting ontsieren. Iets verder is de speeltuin, waar het stuivende zand een probleem vormt.
Gedurende de wandeling toont de wethouder zich een betrokken bestuurder. Hij weet nu wat er speelt en nu is het afwachten wanneer de eerste probleempjes worden opgelost.

Praten over hangjongeren en afval op straat.
Waar is de heggenschaar?
Die stoelen, die kunnen echt niet.
Oversteken is hier erg lastig en gevaarlijk.
Stuivend zand is een probleem.