Ambtenaren zitten verspreid; deels in Naarden, deels in Bussum.
Ambtenaren zitten verspreid; deels in Naarden, deels in Bussum.

Straks voor je parkeer-vergunning naar de bieb?

GOOISE MEREN - De servicepunten van de gemeente Gooise Meren in Naarden-Vesting en in Muiden zullen hoogstwaarschijnlijk sluiten. Dat bleek woensdag bij de behandeling van de Perspectiefnota. Het college blijft bij haar standpunt, maar wil nog wel kijken of de servicepunten ondergebracht kunnen worden op alternatieve locaties, bijvoorbeeld in een supermarkt of bibliotheek.

Gooise Meren moet bezuinigen en dus is gekeken naar waar er geld kan worden bespaard. Een van de punten op deze lange lijst is sluiting van de twee servicepunten. Het was een keuze die makkelijker was dan op het eerste gezicht leek. Het blijkt dat bijna niemand de servicepunten bezoekt. En degenen die dat al doen, komen voor een parkeervergunning.

Sneller in Bussum
Wethouder Jan Franx: "Deze bezoekers zijn goed ter been en zullen in Bussum sneller geholpen worden. Vooral als ze een afspraak maken, want dan loop je zo door. Daarnaast kunnen de meeste zaken telefonisch worden afgehandeld. Voor het aanvragen van een rijbewijs en paspoort hoeven inwoners maar een keer in de tien jaar naar het gemeentehuis. Dat betekent dat we steeds minder bezoekers krijgen. Het openhouden van servicepunten is dan ook niet efficiënt."

Onderzoek alternatieven
Hoogstwaarschijnlijk aangesproken door inwoners uit Naarden, Muiden en Muiderberg kwamen D66, VVD, CDA en GroenLinks met het plan om te kijken naar alternatieve locaties om wel de dienstverlening in de afzonderlijke kernen op peil te houden. Want zoals D66 zegt: "Niet iedereen is mobiel of handig met het internet, daar willen wij aandacht voor."

Stop de verbouwing
De Gooise Ouderen Partij zag nog meer kansen om te bezuinigen. Niet het sluiten van de servicepunten, maar een stop op de verbouwing van het gemeentehuis Bussum. Het plan was om het Stadskantoor in Naarden open te houden, met bijbehorend servicepunt. "We moeten in tijden van bezuinigingen pas op de plaats maken en eerst de nieuw organisatie op poten zetten. Het is niet passend om nu zo veel geld aan een verbouwing uit te geven." Het voorstel kon niet op een meerderheid rekenen.

De ambtenaren zitten nu op twee locaties, Bussum en Naarden, en dat betekent veel heen en weer reizen. De VVD zei daarom dat werken op één locatie het meest kostenefficiënt is. De wethouder deed daar nog een schepje bovenop en zei dat het Stadskantoor in Naarden helemaal niet geschikt is voor de nieuwe fusiegemeente. "Te weinig parkeermogelijkheden, te weinig balies, noem maar op. Daarnaast is er al van alles in gang gezet voor de verbouwing van het gemeentehuis Bussum."

Bijna niemand bezoekt de servicepunten, alleen voor parkeervergunning

Wethouder Franx zei verder nog dat het slopen van Stadskantoor Naarden nog geheel niet aan de orde is; daar bleek namelijk wat verwarring over te zijn bij de raadsleden.

Het servicepunt Naarden is lang niet altijd open.