Door het jaar heen zijn er excursies, workshops en lezingen.
Door het jaar heen zijn er excursies, workshops en lezingen. Foto: Bob Awick

Veel jonge gezinnen bij open dag volkstuinvereniging

NAARDEN - Veel belangstelling tijdens de jaarlijkse open dag van de volkstuinvereniging afgelopen zondag. Ruim 300 bezoekers meldden zich op het complex aan de Keverdijk. Jaap Kolk, lid van de evenementencommissie, ziet duidelijk de invloed van acties als de moestuintjes van Albert Heijn. Niet alleen tijdens de open dag, maar ook op de ledenlijst.

Van de ruim 160 tuinen waren er twintig opengesteld. Kolk zag vooral veel familieleden, buren en vrienden van de moestuinders langskomen. Maar ook buurtgenoten en mensen uit andere buurten in Naarden en uit Bussum. "Ons terrein is eigenlijk het hele jaar wel open, maar blijkbaar voelen mensen een drempel." Een open dag is dan dé manier om belangstellenden uit te nodigen. Tijdens de open dag waren er tal van activiteiten georganiseerd en een aantal tuinders combineerden die dag verschillende hobby's. Zo konden de bezoekers een kijkje nemen bij het inmaken van groenten en stond er her en der kunst. Wie na een rondwandeling even zijn voeten rust wilde geven kon zich melden bij de voor de gelegenheid opgezette theeschenkerij met onder meer kruidenthee uit eigen tuin en een stuk zelfgemaakte taart. De populariteit van de volkstuinen is groeiende en ook de samenstelling van het ledenbestand verandert.

Wachtlijst
"We zien steeds meer jonge gezinnen die lid worden en vriendinnenclubjes." Voorheen waren het vooral oude Naarders die druk aan het tuinieren waren volgens Kolk. Wie een moestuintje wil bemachtigen moet wel wat geduld hebben. De wachtlijst is met 30 tot 35 aanvragen al jaren stabiel en gemiddeld komen er maar 10 plekken vrij per jaar.

Volgend jaar viert de vereniging een feestje, dan zijn er 100 jaar moestuintjes op het terrein.