Aalscholvers vormen in Naarden een probleem volgens Jurrien Uiterwijk.
Aalscholvers vormen in Naarden een probleem volgens Jurrien Uiterwijk. Foto: Bob Awick

'Elk jaar vissterfte door slecht maaibeleid'

door Yvette de Vries

NAARDEN - Hengelsportvereniging Naarden Bussum zet jaarlijks honderden vissen uit in hun visgebied dat zich uitstrekt van Naarden tot Huizen. Voor hun leden, zodat ze iets te hengelen hebben, maar ook voor het natuurlijk evenwicht. Maar het lijkt dweilen met de kraan open. Reden: verkeerd maaibeleid van de waterplanten met grote vissterfte tot gevolg.

Vooral in de singels in Huizen is het een slachtveld. In Naarden kampen ze met andere problemen: aalscholvers voor wie het door weggemaaid riet wel heel makkelijk 'vissen' is.

De vereniging liet vorig jaar al een noodkreet uitgaan naar de Huizer gemeente, omdat daar de vissterfte het grootst is en de oorzaak volgens de vereniging direct te linken is aan het maaibeleid. Huizen laat de waterplanten maaien met een zogenaamde maaiboot. Op het door de vereniging geopperde alternatief - het inzetten van graskarpers - is vanuit de ambtelijke organisatie in Huizen nog geen reactie gekomen.

Jurrien Uiterwijk van Hengelsportvereniging Naarden Bussum noemt het maaibeleid in Huizen werkelijk dramatisch. Hij spreekt uit ervaring, maar heeft zich ook in de materie verdiept. Zo'n dertig jaar gooit hij al zijn hengel uit en hij is lid van de visstand beheercommissie binnen de vereniging. De commissie houdt zich bezig met de visstand, het waterbeheer en alles wat daarmee te maken heeft. Het water in onder meer Naarden, Bussum en Huizen valt onder de vereniging en daarom draagt zij ook deels de verantwoordelijkheid voor een goede visstand en de daarmee samenhangende flora en fauna. Maar het is dweilen met de kraan open. Terwijl de vereniging de visstand op peil probeert te houden en voor een natuurlijk evenwicht zorgt door een zorgvuldig visuitzettingenbeleid wordt dat volgens Jurrien binnen enkele dagen teniet gedaan door het verkeerde maaibeleid, uitgevoerd door Waternet in opdracht van de gemeente Huizen.

Aalscholvers in Naarden
Olaf Langendorff zit ook in dezelfde visstandbeheercommissie. In Naarden speelt volgens hem een ander probleem. Jarenlang werd daar met weinig beleid gemaaid. "Het leek wel alsof er zo veel mogelijk in een zo kort mogelijk tijd gemaaid moest worden." Hij heeft wel het idee dat er iets is veranderd de laatste jaren. "Niet alles wordt in één keer afgemaaid, sommige delen laten ze met rust en doen ze later." Als al het riet tegelijk weggemaaid wordt hebben meerkoeten en futen geen plek om te broeden en vissen hebben geen schuilplek meer.

Muidertrekvaart
Als voorbeeld noemt Olaf de Muidertrekvaart. Daar wordt in het begin van de zomerperiode gemaaid en dat is een natuurlijke schuilplaats voor vissen. Aalscholvers hebben zo vrij spel. En die zijn er in overvloed aangezien die beschermd worden. "Een goede zaak", vindt Olaf, alleen is er volgens hem niet naar de gevolgen gekeken. Het beheer van de visstand is daarbij 'vergeten'.

De visstand is nauwelijks meer op peil te houden

Maaien in Huizen
In Huizen is de grootste vijand dus de maaiboot. De grote vissen worden geraakt door de maaipennen van de maaiboot. De kleine vissen sterven door zuurstofgebrek als gevolg van veel slib dat door het omwoelen van de bodem naar boven komt. De vereniging heeft wel een oplossing: andersom maaien. Er wordt nu van breed naar smal gemaaid, waardoor de vissen niet kunnen ontsnappen.

Graskarpers
Maar de vereniging pleit eigenlijk voor een meer natuurlijke oplossing: de graskarper, die de waterplanten verorbert. "In veel delen van Nederland wordt deze herbivoor al veelvuldig uitgezet op plekken waar beplanting in en langs het water problemen geeft", betoogt Jurrien.