Niels Udo is een trotse 'Kraai' en wil Naarden meer op de kaart zetten.
Niels Udo is een trotse 'Kraai' en wil Naarden meer op de kaart zetten. Foto: Bastiaan Miché

'Naarden moet veel bekender worden'

NAARDEN - Wat de nieuwe coördinator van het VVV Bezoekerscentrum Naarden Vesting betreft is het simpel: er moeten veel meer toeristen naar de 'mooiste vestingstad van Nederland' komen. Om dat doel te bereiken heeft Niels Udo een wensenlijstje opgesteld waar hij de komende tijd mee aan de slag wil.

Udo is een getogen Kraai en is trots op zijn stad. Het is niet voor niets dat hij met de Vestingvaart toeristen meeneemt op rondvaarttochten en verhalen vertelt over zijn stad. Nu hij met pensioen is, is Udo ook coördinator geworden van de VVV. Hij doet het werk nu een paar maanden en hij concludeert dat Naarden veel beter in de spotlights moet worden gezet. Hij is bezig met het maken van plannen en zoekt mensen die met hem mee willen kijken waar de kansen liggen.
U heeft al een wensenlijstje?
"Een folder in het Duits, meer toeristen vanuit Amsterdam, meer aandacht voor Naarden, meer (jongere) vrijwilligers, een extra jaarlijks festival, overnachtingsmogelijkheden."

Noem eens een paar voorbeeld van waar het beter kan.
"Er is een zogenoemde Amsterdam Gardens en Castles tour. Een bustour door de omgeving met toeristen uit Amsterdam. Deze tour komt door Naarden, maar... alleen op maandag. De enige dag dat alles hier dicht is. Dat kan stukken beter. Het zou goed zijn om hierover contact te hebben met touroperators in Amsterdam. Wat wij willen is dat het stadhuis dagelijks open kan in de zomermaanden. Ik heb hier ook al een groep vrijwilligers voor klaar staan en we hebben de sleutel in handen. Dat moet toch te regelen zijn met de gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat er actief wordt gecommuniceerd. Veel mensen zijn verbaasd dat de complete vestingwerken hier nog zijn en worden onderhouden. Dat soort reacties krijgen we bijvoorbeeld tijdens het fotofestival, dan krijgt Naarden namelijk wel de aandacht en de belangstelling die het verdient. Een extra festival in de even jaren zou welkom zijn."

Hoeveel toeristen komen er jaarlijks?
"De VVV zag het laatste jaar een lichte stijging wat betreft het aantal bezoekers. Vorig jaar meldden zich 13.000 mensen bij het VVV-kantoor, de twee jaren daarvoor 11.000."

Wat zijn populaire uitjes?
"Met name de rondvaart, de torenbeklimmingen en de stadswandelingen zijn populair en worden via de site gereserveerd. Ook de drie musea trekken toeristen. Ze komen uit het hele land, vaak voor een wandeling, als onderdeel van een arrangement zoals varen en een bezoek aan het Vestingmuseum of ze komen omdat ze met de boot in de jachthaven liggen of vanuit een hotel in de buurt. Ongeveer 80 procent is Nederlands, verder komen ze uit het buitenland, met name Duitsland. Een Duitstalige folder staat dan ook op het wensenlijstje. We hebben nu alleen een Engelstalige."

Wat gaan jullie zelf doen om meer toeristen te trekken?
"We denken dat zelfs mensen uit de buurt niet weten wat Naarden allemaal te bieden heeft, ik noem maar even 13 restaurants! En wat verwachten mensen uit de regio van de VVV? Ze komen nu alleen voor een cadeaubon, maar we bieden veel meer. Daar kunnen we aan werken. Met de jachthaven in Naarden en de hotels in de buurt kunnen we kijken hoe we beter kunnen samenwerken. We staan open voor nieuwe plannen en gaan ook op zoek naar nieuwe mensen die ons team willen versterken."

Stadhuis alle dagen open, folder in het Duits, extra festival