Een ministrandje met natuurzwembad; deze zomer kan er al gezwommen worden bij Jachthaven Naarden.
Een ministrandje met natuurzwembad; deze zomer kan er al gezwommen worden bij Jachthaven Naarden. Foto: Bob Awick

Naarden wordt steeds meer watersportgemeente

NAARDEN - Als het aan Thijs Cobben ligt komen er fluisterbootjes bij Kazemat K en L, Jachthaven Naarden is bezig met een zandstrandje met natuurzwembad en ook lijken de plannen voor het terugbrengen van de historische haven dichterbij dan ooit. Er gebeurt de laatste tijd een hoop op en rond het water.

door Yvette de Vries

Neem de gemeente: deze partij is bezig met plannen voor het realiseren van een passantenhaven. Die moet komen op de hoek Energieweg / Amsterdamsestraatweg. Een eerste bijeenkomst met bewoners is geweest en de gemeente gaat nu eerst verder praten met vertegenwoordigers van veertien organisaties. Het idee is dat dagjesmensen hier met hun bootje kunnen aanleggen en de Vesting bezoeken. Dit moet tot meer reuring leiden.
Thijs Cobben, onder andere oud-directeur van het Vestingmuseum, vindt de ontwikkelingen op het gebied van watersport positief. Hij heeft zelf plannen voor een kleinschalige botenverhuur op de Lage Flank (Kazemat K en L), links van Het Arsenaal. "Een locatie die gunstig ligt ten opzichte van een eventuele passantenhaven", vertelt hij enthousiast. Volgens Cobben kunnen zijn plannen, in tegenstelling tot de plannen voor de passantenhaven, snel en met weinig middelen - zoals een kleine steiger - gerealiseerd worden. "Als alles lukt kunnen we volgend jaar april al starten", klinkt het ambitieus.

Peter Senf van de Stichting Historische Haven Naarden is ook in zijn nopjes met alle ontwikkelingen. Hun plannen voor de passantenhaven en het doortrekken van de vaart naar het Gooimeer hebben ze zelf niet kunnen uitvoeren, maar die worden nu door provincie en gemeente opgepakt in het grotere plan: Naarden buiten de Vesting. Over het herstel van de historische haven bij de Kooltjesbuurt zijn ze nu in gesprek met de Stichting Monumentenbezit (de uitvoeringsorganisatie van de NMO). "Die gesprekken verlopen positief", laat Senf weten. De Vestingvaart wordt ook meegenomen in alle plannen en krijgt een plekje bij de historische haven.

Inmiddels is ook Jachthaven Naarden flink bezig geweest met ontwikkelingen op het terrein. Daar komt deze zomer een ministrandje met een natuurzwembad. De vergunningen zijn al afgegeven en de voorzieningen liggen er eigenlijk al laat Gerrit Gortzak, bedrijfsleider van de jachthaven, weten. Het zwembad wordt 10 x 25 meter en om de kwaliteit te garanderen wordt het water gefilterd. Wie wil zwemmen moet wel in het bezit zijn van een zwemdiploma. De jachthaven is niet verplicht om toezicht te houden. De bedoeling is dat er meer mensen naar de jachthaven komen en daar moet ook het nieuwe restaurant bij helpen. Gortzak laat weten dat deze veranderingen drie jaar geleden al in zijn gezet en niet zo veel te maken hebben met de plannen voor de passantenhaven die een paar kilometer verderop, nabij de Vesting, moet komen. "We zien het niet als concurrentie, zolang het maar ook echt een passantenhaven is. We worden zo steeds meer een watersportgemeente, een goede ontwikkeling."