Afbeelding

Festival uit de Kunst; twee dagen Annie MG Schmidt

NAARDEN - Een tweedaags festival in het teken van Nederlands bekendste schrijfster Annie MG Schmidt: dat is waar Naarden uit de Kunst komende zaterdag en zondag om draait. De hele middenstand doet mee met een running diner, maar er zijn ook vele kinderactiviteiten, een optreden van VOF de Kunst, een singalong van 'Ja Zuster, Nee Zuster' in de Grote Kerk en nog vele andere ludieke activiteiten. Het organisatieteam heeft haar handen er vol aan gehad, maar hoopt dat het programma zo aantrekkelijk in elkaar zit dat meer dan duizend mensen de Vestingstad zullen bezoeken.

Grote aanjager van Naarden uit de Kunst is Aya de Lange. Zij vertelt vanuit haar atelier aan de Marktstraat dat het proces erg arbeidsintensief was, maar dat er nu een heel leuk festival aan zit te komen. "De eerste editie van Naarden uit de Kunst stond in het teken van Lucebert. Dat kwam omdat er een tentoonstelling rond hem was georganiseerd waar we bij konden aanhaken. Maar Lucebert was wat elitair. Nu hebben we zelf Annie MG Schmidt bedacht, eigenlijk zonder aanleiding, maar wel heel toegankelijk. Wel is er ieder jaar in mei de Annie MG Schmidt-week, want dan was zij altijd jarig."

De Lange vertelt dat de projectgroep alles uit de kast heeft getrokken om wat gekke dingen te organiseren. "Het wordt een beetje anders dan anders, een beetje in de geest van Annie zelf", vertelt mede-organisator Floris Siemer. "We hebben de lancering van het Abeltje-boek. Dat gebeurt met zingen en tekenen en een expositie van de bekende kinderboekentekenaar Philip Hopman. Er komt een takkiepad, een wandeling voor mensen met een teckel door de Vesting. Maar we hebben ook een workshop van animator Hans Walther, bekend van de animatiefilm 'Pim en Pom'." En, zo vult De Lange trots aan: "De zoon van Annie, Flip van Duin, komt het festival openen."

De nadruk van het programma ligt op zaterdag. Maar ook zondag is er veel te doen; dan vormt het running diner, waar 9 restaurants aan meedoen, een mooie afsluiting van het festival. De kaartjes hiervoor zijn al te koop bij de deelnemende restaurants.

De organisatie hoopt dat het in ieder geval mooi, droog weer wordt. Kijk voor meer informatie op pagina 11 in deze krant of bezoek de website www.naardenuitdekunst.nl.