De knalgele spider maait de steile hellingen.
De knalgele spider maait de steile hellingen. Foto: Jessica de Jong

SMB start met nieuw maaibeleid

NAARDEN - De geur van vers gemaaid gras, een strakblauwe lucht en het geluid van een grasmaaier. Boven op de Promerskazerne wordt hard gewerkt door een aantal hoveniers. De wallen moeten er strak uitzien, zodat de vestingwerken goed tot hun recht komen. De Stichting Monumenten Bezit (SMB) is het uitvoeringsorgaan van de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) en zodoende de nieuwe beheerder van de Vestingwerken. De eerste resultaten worden nu zichtbaar.

door Jessica de Jong

Mark van den Bos, directeur Stichting Monumenten Bezit, legt uit dat de laatste onderhoudsbeurt door de Rijksdienst heeft afgewezen omdat ze zelf stonden te popelen om aan de slag te gaan. Er is namelijk een serieuze visie op het maaien in de Vesting. "We zullen vanaf nu continu hoveniers aan het werk hebben in de Vesting. Het wordt aan de ene kant heel strak - de Vesting in oorlogstijd die kort gemaaid is - en er zullen delen zijn, met name langs de Bedekte weg en de binnenkanten van de ravelijnen, waar we juist minder gaan maaien om tot een bloemig en kruidig gebied te komen."

Bos- en landfront
Jeroen van der Werf is als bouwkundig adviseur de man die alles in Naarden in het vizier heeft. "We werken tussen het spanningsveld van het zichtbaar houden van de cultuurhistorie en het verrijken van het ecosysteem. Het gebied aan de zeefront van de Vesting wordt wat bosrijker. Daar zullen we nog maar twee keer per jaar maaien. We halen het gras ook weg, zodat de bodem verarmt en zaden tot bloei komen. "

"Het landfront, de zichtzijdes, worden strak gemaaid. Het gemaaide gras blijft daar liggen ter versterking van de grasmat. Je ziet hier de vormen van de vesting goed en de plekken waar vroeger het geschut stond opgesteld." Als voorbeeld wijst hij naar twee bulten in het landschap. "Je ziet nu heel duidelijk het niveauverschil en daar waar de kanonnen hebben gestaan."

Stuken sneller
Het gras op de wallen wordt gemaaid met een nieuw apparaat, de zogenaamde 'spider'. Volgens Van den Bos is de spider een hele investering, maar werkt het een stuk sneller. "De vorige hovenier deed er een week of acht over om de hele vesting te maaien. Dat gaan de nieuwe hoveniers straks in minder dan drie weken tijd doen."
Hovenier Paul Verkuijl vertelt dat hij hier al heel veel op is aangesproken. "Mensen vinden de spider op een marswagentje lijken. Daarnaast vinden ze het er ook een stuk veiliger uitzien. Als je met een bosmaaier de steile helling moet aflopen, uiteraard gezekerd, is het nog steeds geen pretje. De spider neemt ons veel werk uit handen en hij kan een helling van 60 graden aan. Wel blijven er plekken die we nog steeds met de bosmaaier moeten na lopen."

Vestingwerken worden strak gemaaid óf staan vol bloemen en planten

"Voorheen werd vier keer per jaar alles platgemaaid door de Rijksdienst. Wij gaan dat anders doen. Daar waar het strak gemaaid moet zijn gaat vijf keer per jaar de spider aan het werk en rond de Bedekte weg en aan de binnenkanten van de ravelijnen in de stad en de eilandjes wordt twee keer per jaar gemaaid."

Hoewel de eerste resultaten voor een rijker ecologisch systeem al snel zichtbaar zullen zijn, zal het nog tussen de vijf en tien jaar duren voordat het ecologisch paradijs zal zijn zoals men nu wenst.