Burgemeester Van Vliet overhandigt de Comeniusprijs aan Herman van Rompuy.
Burgemeester Van Vliet overhandigt de Comeniusprijs aan Herman van Rompuy. Foto: Bob Awick

Comeniusdag 'erg succesvol'

NAARDEN - De Comeniusdag is afgelopen zaterdag door zeker 750 mensen bezocht. Directeur Hans van der Linde van het Comeniusmuseum spreekt over een buitengewoon succesvolle dag waar veel aandacht was voor de vluchtelingenstroom in Europa.

De dag begon met officiële kransleggingen. Hier was ook het voltallige college van Gooise Meren bij aanwezig. De bloemen zijn nog steeds te bewonderen voor het standbeeld van Comenius voor de Grote Kerk. Onder de genodigden waren de ambassadeurs van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije. Dit jaar was ook de ambassadeur van België aanwezig ter ondersteuning van de winnaar van de Comeniusprijs, Herman van Rompuy.

Van Rompuy hield een betoog over hoe we moeten blijven werken aan een gemeenschap met vrede en welvaart. Dat niets vanzelfsprekend is. Hij was de vijfde winnaar van de prestigieuze prijs die jaarlijks door een jury wordt toegekend.

Comeniuslezing
Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar Mondiale Arbeidsmarkt en Migratie aan de Universiteit van Leiden, hield zaterdag de Comeniuslezing. "Het publiek bleef maar applaudisseren", blikt de directeur terug. "Hij hield een betoog over de geschiedenis van de migratie. Daarbij sprak hij over de rol en de houding van de overheid en de media die bepalend zijn of een samenleving wil helpen. Ook verwees hij naar de grote aantallen vluchtelingen die in de jaren 90 vanuit Joegoslavië naar Europa kwamen. Dat waren er beduidend meer, maar dat was destijds veel minder zichtbaar en werd niet als een probleem ervaren."

Migratie van alle tijden
Van de Linde vertelt dat de link met Comenius snel is gelegd, aangezien hij in zijn leven maar liefst twee maal gedwongen huis en haard moest verlaten. "Toen hij 36 jaar oud was, moest hij vanwege zijn geloof en politieke gezindheid het land verlaten. Anders zou hij gevangen worden genomen en wellicht omgebracht worden."

"Toen hij 64 jaar oud was moest hij opnieuw vluchten, dit maal vanwege de oorlog. Hij kwam naar Nederland en kon toen lid worden van het drukkersgilde. Comenius werd in de gelegenheid gesteld om te werken, om zelf werkgever te worden. Als geen ander wist hij dus hoe het was om te vluchten en om in een ander land onder moeilijke omstandigheden een eigen bestaan op te bouwen."

Het college bij de kranslegging.