Hier gaat het geld naar toe in de eerste begroting van Gooise Meren. In totaal verdeelt de gemeente bijna 128 miljoen euro.
Hier gaat het geld naar toe in de eerste begroting van Gooise Meren. In totaal verdeelt de gemeente bijna 128 miljoen euro. Foto: Christian Pfeiffer

Begroting: open deuren en tekort

MUIDEN - De nieuwe gemeente Gooise Meren komt het eerste jaar van haar bestaan 5,6 miljoen euro tekort op de begroting. Niks aan te doen, zegt het college en stelt voor om de blik op de toekomst te richten.

door Christian Pfeiffer

De gemeenteraad stelt deze week de nieuwe begroting vast: het huishoudboekje van de gemeente. Een bijzonder geval dit jaar. Omdat Gooise Meren pas net bestaat staat er een enorm tekort in de boeken. Er is voor 2016 5,5 miljoen euro te weinig op een totale begroting van bijna 128 miljoen euro. Niet dat dit heel erg boeit. Er staat voldoende op de spaarrekening van de gemeente: zo'n 17 miljoen euro eind vorig jaar.
Daardoor kan Gooise Meren wel tegen een stootje. Het college van B en W schrijft in de begroting dan ook dat de blik is gericht op de toekomst: de financiële balans van de gemeente wordt pas in 2017 en 2018 nagestreefd.
Terug naar het tekort. Dat wordt allemaal veroorzaakt door de kosten die de fusie van Muiden, Naarden en Bussum heeft meegebracht. Zo worden in Muiden en Naarden de lokale lasten enorm naar beneden bij geschroefd om te zorgen dat Bussumers niet de dupe worden van de fusie, maar dat kost dus inkomsten. Verder zijn gewoon de oude begrotingen van Muiden, Naarden en Bussum bij elkaar opgeteld en dat is de nieuwe begroting van Gooise Meren.
Het college wil ook dit jaar al gaan investeren. Voor Muiden en Muiderberg wordt 50.000 euro ter beschikking gesteld om verder te gaan met de ontwikkeling van twee nieuwe brede scholen in de kernen waar verouderde basisscholen staan. Ruim tweeënhalve ton steekt de gemeente in de vernieuwing van technische installaties van de Lunet in Naarden en ruim een half miljoen euro steekt de gemeente in de eigen automatisering. In Bussum gaat geld naar de herinrichting van de Beerensteinerlaan.

Wie verder de 97-pagina-tellende begroting doorleest komt vooral veel open deuren tegen ("burgerparticipatie wordt uitgewerkt in een samenspel met inwoners" en "Gooise Meren staat voor het verlenen van een klantgerichte dienstverlening aan inwoners, waarbij – waar mogelijk– aan de wens van de inwoner tegemoet gekomen kan worden"), maar weinig concrete plannen voor dit jaar.
En dat is ook het kritiekpunt op de eerste begroting van Gooise Meren. Er staat weinig visie in. Reden voor 50PLUS om op voorhand al bekend te maken tegen de begroting te gaan stemmen. "Een begroting dient de financiële vertaling te zijn van voorgenomen beleid. De relatie tussen de gepresenteerde cijfers en het beleid ontbreekt."