Naardense 55-plussers kunnen 12 weken lang sporten

NAARDEN - Wie een beetje wil bewegen en 55-plus is kan meedoen met het Project Naarden samen fit. Zaterdag is de aftrap met een fitheidstest. Hiervoor hebben zich al 114 Naarders aangemeld. Het Project Naarden samen fit bestaat uit een beweegprogramma van 12 weken en is opgezet door de buurtsportcoaches en de gemeente Gooise Meren. Het beweegprogramma start op 6 april.

Of je nu een beetje sport, veel sport of helemaal niet meer sportief bezig bent maakt niet uit: iedereen die in Naarden woont en 55 jaar of ouder is mag meedoen. De aftrap vindt zaterdag plaats met een fitheidstest en verschillende workshops, waaronder yoga, stoelfit, tropische dans en nordic walking. De fitheidstest is speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep. Carla Turan, een van de buurtsportcoaches van Naarden, benadrukt het belang van de test. "We willen zo onnodige risico's uitsluiten en we kunnen zien wat iemand wel en niet kan." De deelnemers worden onder meer getest op coördinatie, conditie, balans en lenigheid.

12 weken
De lessen van het beweegprogramma duren een uur per keer. Het is de bedoeling dat er kennis wordt gemaakt met allemaal verschillende sporten en spellen. De lessen staan onder deskundige leiding, waarbij ook op de veiligheid van de deelnemers wordt gelet. Turan is seniorensportleider en neemt zelf ook een aantal lessen van het beweegprogramma voor haar rekening. Er zijn inmiddels ook al een aantal aanmeldingen voor het programma zelf binnen.

Het is niet de eerste keer dat Naarden samen fit wordt georganiseerd. Vorig jaar deden er ook al aardig wat 55-plussers mee. Gemeente en buurtsportcoaches hebben besloten om het ook dit jaar weer te organiseren. Uit onderzoek blijkt dat sporten en bewegen gedurende je hele leven zorgt voor meer zelfstandigheid en een betere gezondheid. De lessen vinden voor een groot deel plaats in sportcentrum De Lunet.

55+
De leeftijdsgrens van 55+ is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde test, de GALM methode (Groninger Actief Leven Model), die 17 jaar geleden werd ontwikkeld. De grens van 55+ is soms wat lastig, erkent ook Turan. Leeftijd is een lastig ding. Je hebt mensen van 80 die heel erg fit zijn en mensen van 57 die juist niet fit zijn. Vooralsnog wordt voor Naarden fit de grens van 55 jaar aangehouden.

Meer informatie of aanmelden voor de test en het beweegprogramma kan bij Bianca Wieman, coördinator Buurtsportcoaches via bianca@buurtsportcoachnaarden.nl of 06-39634684. Voor deelname aan de test en het beweegprogramma wordt een kleine vergoeding gevraagd.