Wethouder Gerben Struik helpt met het afval scheiden.
Wethouder Gerben Struik helpt met het afval scheiden. Foto: Jessica de Jong

Godelindeschool gaat afval scheiden serieus aanpakken

NAARDEN - "Weten jullie dat de shirts van de spelers van het Nederlands elftal gemaakt zijn van gerecycled materiaal? Misschien loopt Arjen Robben wel in een t-shirt gemaakt van jouw waterflesje." Wethouder Gerben Struik weet de duurzaamheidsboodschap op de Godelindeschool mooi te verkopen. De school had hem samen met Hendrik Boland (wethouder onderwijs) uitgenodigd voor de aftrap van een proef met gescheiden afvalinzameling.

door Jessica de Jong

De hele bovenbouw had zich op het plein verzameld. Overal afvalcontainers, zelf gemaakte borden met daarop 'pmd' en 'papier' doet vermoeden dat het thema ruim besproken is in de klas.

Maar niet alleen dat blijkt, het initiatief komt van een aantal leerlingen zelf, namelijk Jente, Douwe, Juriaan en Faas. Zij kregen de opdracht om met een idee te komen 'hoe doe je iets goeds'. Douwe: "We zagen dat er iedere dag een volle container met restafval bij school wegreed. Dat wordt allemaal verbrand! Zonde, want veel spullen kunnen hergebruikt worden."

Zo kwamen de leerlingen op het idee om op school ook afval te scheiden. Toen bleek dat er vanuit de school zelf ook al vraag was om gescheiden in te zamelen, was de link met de GAD-proef snel gelegd en de gescheiden afvalinzamelingsactie geboren. De GAD heeft voor de proef informatie- en lesmateriaal ontwikkeld.

Dat ze het allemaal serieus aanpakken, blijkt wel na de grote viering. De kinderen zitten weer in de klas, het plein is leeg, maar om de hoek is de schooldirectrice met een paar leerlingen bezig om nog een blauwe papiercontainer uit te pluizen.