De brandweer aan het werk in Naarden.
De brandweer aan het werk in Naarden. Archieffoto: Bob Awick

Problemen bij regionale brandweer; van bureaucratie tot angstcultuur

GOOISE MEREN - Er is veel bureaucratie, een te grote managementlaag en een kloof tussen de werkvloer en top binnen de regionale brandweer. Dat blijkt uit onderzoek van onze mediapartner RTV NH en EenVandaag naar de cultuur binnen de brandweerorganisatie.

De regionale zender ondervroeg 1100 brandweervrijwilligers in de provincie Noord-Holland die aangesloten zijn bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, waarvan ook veel vrijwilligers van de brandweer Gooi & Vechtstreek.

Ingezet als beroeps
De ondervraagden hebben het gevoel dat er geen aandacht is geweest voor hun positie in de reorganisatie van de afgelopen jaren. Zij vinden dat er te veel van hen gevraagd wordt omdat ze ingezet worden als beroeps. Wie kritiek geeft wordt daar op afgerekend, deelnemers gebruiken regelmatig het woord 'angstcultuur'. Zo zou praten over de problemen intern niet de bedoeling zijn en wordt iedereen die er mee naar buiten treedt daar op afgerekend door de leiding.

Twee personen
Een van de grote punten van de discussie is de maatregel om met minder dan zes manschappen uit te rukken. Een kwart (25%) staat hier wel positief tegenover, maar zeven van de tien brandweervrijwilligers (69%) uit het onderzoek vinden dit een slechte zaak.

Die nieuwe manier van uitrukken geldt bijvoorbeeld ook in Bussum. De brandweer Gooi & Vechtstreek loopt landelijk voorop met de invoering van de invoering van het 'Snelle Interventie Voertuig', een brandweerwagen voor twee personen.
Zorgen zijn er ook over de brandveiligheid nu ouderen langer thuis moeten blijven wonen door alle veranderingen in de zorg. Deze doelgroep heeft extra aandacht nodig omdat ze over het algemeen minder goed in staat zijn zichzelf te redden uit een noodsituatie. Een extra belasting voor de brandweer.

De Hilversumse burgemeester en hoofd van de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek Pieter Broertjes laat weten dat de regiobrandweer zich "totaal niet herkent in het geschetste beeld". Het zou een discussie zijn die regelmatig opnieuw de kop opsteekt, maar volgens hem is er niks aan de hand met de brandweerzorg.

Veiligheids- en organisatiedeskundige en oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven noemt de angst- en doofpotcultuur bij de brandweer een "teleurstellende houding". Hij is geen tegenstander van de reorganisatie, maar vindt wel dat de uitkomsten daarvan kritisch moeten worden gevolgd. "Als het in de praktijk niet goed werkt, moet je even goed kijken naar waar je mee bezig bent."

'Het is aan het management om alle zorgen weg te nemen'

Bevestiging
"Dit is een bevestiging van wat de 114 brandweervrijwilligers, 40%, in onze brandweerregio al vonden in februari 2014 toen zij een petitie van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) tekenden over de experimentele veranderingen in onze brandweerregio. Daarbij was er weinig vertrouwen in het management dat de geluiden van de vrijwilligers niet zou oppikken." Hij stelde maandagavond in het programma EenVandaag dat het toch echt aan het management van de brandweer is om alle zorgen op de werkvloer weg te nemen door met de brandweerlieden in gesprek te gaan en oplossingen aan te dragen.