Anton Valk, Robert Quarles van Ufford en minister Blok bij de overdracht van de symbolische gulden.
Anton Valk, Robert Quarles van Ufford en minister Blok bij de overdracht van de symbolische gulden. Foto: Persbureau Annes

NMo koopt Vestingwerken
voor symbolische gulden

NAARDEN - De Vestingwerken Naarden zijn sinds 15 januari in handen van de Nederlandse Monumentenorganisatie (NMo). Minister Blok zei bij de overdracht "met een goed gevoel de voor Nederland zo belangrijke monumenten aan de NMo te kunnen overdragen". Voorzitter Anton Valk en directeur Robert Quarles van Ufford overhandigden namens de NMo een ingelijste gulden aan de minister als symbolische tegenprestatie voor de overdracht.

De deal is nu dus rond, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De voormalige gemeente Naarden had in een ultieme poging om nog inspraak te houden op de toekomst van de werken eind december beslag laten leggen op het erfgoed. Daarop volgde een kort geding tussen de Staat en de gemeente.

Beslaglegging
Doel van de beslaglegging was te voorkomen dat de Vestingwerken van het Rijk naar de NMo overgedragen zouden worden. De gemeente wilde namelijk zelf zeggenschap houden. Volgens wethouder Miriam van Meerten was dit het laatste redmiddel. Het heeft niet uitgepakt zoals de gemeente had gehoopt.
Ook werd gesproken over het eerste recht van koop. Naarden meende daar recht op te hebben. De rechter deelde dat standpunt niet en zei dat het Rijk daar met goede redenen van af mag wijken. De nieuwe gemeente Gooise Meren hoopt nu toch nog via de Stichting Goois Erfgoed mee te kunnen praten met de NMo.

Structureel en harmonisch
Carlos Scheltema laat namens de Stichting De Vesting Naarden (DVN) weten wel vertrouwen te hebben in de NMo. "DVN constateert dat er al meer dan vijftig jaar regelmatig in volle harmonie structureel overleg heeft plaatsgevonden tussen het Rijk, dat als eigenaar de Vestingwerken restaureerde en onderhield, en de gemeente op wier grondgebied de Vestingwerken liggen. DVN ziet geen reden waarom de gemeente Gooise Meren niet op dezelfde structurele en harmonische voet overleg zou kunnen plegen met de NMo als nieuwe eigenaar van de Vestingwerken."

NMo
De overdracht zat er al een tijdje aan te komen. Op 8 december ging de Tweede Kamer definitief akkoord met de overdracht van 29 monumenten. Het betreft niet alleen de Vestingwerken in Naarden. Ook diverse kastelen, kerken, gedenkmonumenten en andere bijzondere gebouwencomplexen door heel Nederland zijn overgedragen aan de NMo. Nooit eerder droeg de Rijksoverheid op deze schaal monumenten over aan een particuliere organisatie.