Het Ruijsdaelplein moet de poort tot de Vesting worden.
Het Ruijsdaelplein moet de poort tot de Vesting worden. Foto: Yvette Geerts

'Geen uitstel verhuizing Vestingmuseum'

NAARDEN - De uitgestelde verhuizing van het Vestingmuseum tot zeker 2020 is, net als de commotie rond de overdracht van de Vestingwerken aan de NMo, een van de punten van zorg voor Naarden. De Overleggroep Naarden-Vesting boog zich over de verhuizing en het uitstel. Begin januari stuurde deze in oktober opgerichte Overleggroep een brief aan de raad en het college van Gooise Meren hierover. In de brief, die ook naar het Rijksvastgoedbedrijf en de NMo ging gaf de Overleggroep aan dat ze zich ernstig zorgen maakt over de uitgestelde verhuizing.

door Yvette Geerts

De Overleggroep is afgelopen najaar opgericht om de belangen van de inwoners van Naarden-Vesting te behartigen over zaken die de Vesting aangaan. Als reactie op de fusie, maar ook om vanuit de verschillende belangenclubs met één stem naar buiten te treden. Woordvoerder Frank Schreve: "We gaan ongevraagd én gevraagd advies uitbrengen, onder meer aan de fusiegemeente, op concrete punten zoals nu over de uitgestelde verhuizing." Naarden wil hoe dan ook dicht op het vuur blijven zitten, ook nu de stad is opgegaan in de gemeente Gooise Meren.

Entree van Naarden
In 2008 was het Vestingmuseum al bezig met de verhuisplannen, waarvan een deel is gerealiseerd. De rest zou in 2014 en 2015 volgen. Maar het viel stil. De tijd dringt volgens de Overleggroep en ze willen dus geen uitstel van de snelle verhuizing naar de geplande locatie, het Ruijsdaelplein.

Dit plein, met onder andere de Gele Loods en de Utrechtse Poort, is volgens de Overleggroep dé plek bij uitstek. "Het Vestigmuseum moet een prominente plek krijgen in de Vesting. Het is het visitekaartje van de Vesting. In de Gele Loods zou het informatiecentrum van het Vestingmuseum kunnen komen en ook de VVV, die nu uit de Vesting is verdwenen, zou daar een plek moeten krijgen. De leegstand van de Gele Loods en bastion Oranje zijn ook een groot punt van zorg. Leegstand is nooit goed." De verhuizing naar het Ruijsdaelplein zou ook een positief effect hebben op het aantal auto's dat door de Vesting rijdt en de parkeerdruk.

Verhuizing goede zaak
Het is de bedoeling dat de Overleggroep optreedt als vertegenwoordiger van de verschillende belangenverenigingen binnen de Vesting. "Om de verschillende belangen af te wegen, bij elkaar te brengen en met één stem richting de politiek te spreken", aldus Schreve.

'Voldoende geld, maar te veel partijen bemoeien zich ermee'

De belangen van de verschillende partijen worden goed afgewogen, licht de woordvoerder nog toe. "We zijn geen actiegroep, maar willen gestructureerd en op een verstandelijke manier een impuls geven aan de Vesting." Over de verhuizing van het museum waren ze het dus eens. Verhuizing is een goede zaak en uitstel willen ze niet. Voor uitstel is volgens Schreve ook geen enkele financiële reden, er zou voldoende geld beschikbaar zijn. "Het is eerder een kwestie van besluitvorming en te veel partijen die zich ermee bemoeien." Ook de onduidelijkheid over het eigendom van de Vestingwerken zou daarin hebben meegespeeld. Nu daar duidelijkheid over is - afgelopen vrijdag werden de Vestingwerken door het Rijk overgedragen aan de NMo - kunnen de verhuisplannen in gang worden gezet, aldus Schreve. "Stilstaan is achteruitgang, er moet beweging komen. En als er ergens beweging komt, volgt de rest ook", betoogt hij vol vertrouwen.

Leden Overleggroep
De Overleggroep bestaat uit tien leden, afkomstig van vijf belangenverenigingen: het Bewonersplatform, de Ondernemersvereniging, de Stichting Vesting Naarden, de Vereniging Vestingstad en het Nederlands Vestingmuseum. De uitgestelde verhuizing van het Vestingmuseum was het eerste punt waarover de groep van tien wijze mannen en vrouwen zich boog. Een tweede onderwerp staat al op de agenda: de haven van Naarden. Hierover wordt binnenkort gesproken.