Energieneutraal werken: hier lukt het al.
Energieneutraal werken: hier lukt het al. Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente moet een van de meest duurzame worden

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren moet een van de meest duurzame gemeenten van Nederland worden. Dat plan heeft het gemeentebestuur.

De komende jaren moeten meerdere maatregelen genomen waardoor de gemeente duurzamer wordt. Als voorbeeld wordt onder meer het vervangen van straatlantaarns en andere lampen voor duurzamere ledlampen genoemd. Daardoor wordt stroom bespaard. De gemeente heeft eveneens het doel om fietsgebruik te stimuleren. Dat moet er weer voor zorgen dat minder snel de auto gepakt wordt.

Maar het plan gaat veel verder dan dat alleen: het gaat om maatregelen, maar des te meer ook om bewustwording. Er wordt onder meer nog gewerkt aan een Gooise Meren Bewust-programma, waarmee bewoners worden aangespoord om duurzamer te werken. Datzelfde geldt voor ondernemers.

Alle maatregelen moeten ervoor zorgen dat de hele gemeente Gooise Meren rond 2050 energieneutraal wordt. Rond 2030 moet de gemeente zelf al energieneutraal werken.

Van Bussum, Naarden en Muiden werkte vooral de gemeente Bussum de afgelopen jaren al erg duurzaam. De afgelopen jaren werden zonnepanelen geplaatst op het dak van het gemeentehuis en enkele buurten werden verduurzaamd. Bussum kreeg zelfs een duurzaamheidskeurmerk.