Ook de Utrechtste Poort valt onder de Vestingwerken.
Ook de Utrechtste Poort valt onder de Vestingwerken. Foto: Bob Awick

'We doen er alles aan om zeggenschap te houden'

NAARDEN - De gemeente Naarden heeft in de laatste week van 2015 beslag gelegd op de Vestingwerken. Dat werd bekend nadat vorige week een kort geding diende dat het Rijk had aangespannen om de beslaglegging op te heffen. Hoewel het nieuws voor sommige raadsleden van Gooise Meren een enorme verrassing was, bleek de raad van Naarden wel geïnformeerd te zijn. De uitspraak van het kort geding is uiterlijk donderdag.

Wethouder Miriam van Meerten (VVD) noemt de beslaglegging op de Vestingwerken 'het laatste redmiddel' om zeggenschap te kunnen houden op de toekomst van de werken. Naarden grijpt daarmee terug op haar eerste recht om het eigendom over de Vestingwerken te verwerven. "Het was echt twee voor twaalf, we doen er alles aan om medezeggenschap te houden op 'onze' Vestingwerken", verklaart Van Meerten de razendsnelle stap van Naarden. Naarden besloot tot beslaglegging nadat er vanuit Den Haag een voor Naarden teleurstellende boodschap kwam.

Na de oprichting van de stichting Goois Erfgoed Naarden had zij een stevige lobby gevoerd richting Den Haag en minister Blok voor steun. Van Meerten: "Doel van de lobby was om de (voorlopige) koopovereenkomst tussen het Rijk en de NMo aangepast te krijgen, zodat de stichting Gooisch Erfgoed lid kon worden van de NMo." Volgens Naarden dé manier om in de toekomst medezeggenschap te houden op de Vestingwerken. De lobby bleek eind december niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd. Het Rijk had de overeenkomst met de NMo wel iets aangepast, maar voor de korte termijn leverde dat niets op volgens Van Meerten. "We hebben zo niet voldoende invloed op de toekomst van de Vestingwerken", laat ze strijdbaar weten. "Blok had het wel mogelijk gemaakt voor de stichting om toe te treden tot de NMo, maar pas nadat zij een aantal jaar ervaring had opgedaan met het beheer van een monument en die tijd is er niet."

Tijdens het kort geding bleek dat het Rijk ook geen trek had om weer met Naarden om tafel te gaan zitten over de overdracht van de Vestingwerken aan de NMo en vroeg de rechter om uitspraak te doen.

Vervolgstappen
Met de beslaglegging heeft de gemeente Naarden het ultieme machtsmiddel ingezet om te voorkomen dat de Vestingwerken op 15 januari toch worden overgedragen aan de NMo. De rechter doet 14 januari, één dag voor de geplande overdracht, uitspraak. Eventuele vervolgstappen zijn dan aan de raad van Gooise Meren.