De rubberkorrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen veroorzaken.
De rubberkorrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen veroorzaken. Foto: Sjoerd Stoop

Nog geen stappen kunstgras

GOOISE MEREN - De gemeente wacht nog even met het nemen van maatregelen vanwege eventuele kankerverwekkende stoffen op voetbalvelden van kunstgras. Er wordt gewacht op de resultaten van het RIVM-onderzoek.
Een week geleden presenteerde de autobandenbranche (VACO) een onderzoek met als resultaat dat 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen bevatten. Een gezondheidsnorm voor de rubberenkorrels op de velden bestaat niet, maar het gaat in al deze gevallen om hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten. Enkele experts noemden het voor de camera's van de NOS "verstandig om te stoppen met kunstgrasvelden".

door Sjoerd Stoop

Gemeente wacht af
Het onderzoek van de autobandenbranche staat los van het onderzoek door het RIVM dat momenteel gedaan wordt. Voor dat onderzoek worden honderd Nederlandse kunstgrasvelden onder de loep genomen, waaronder een van de velden van SDO. De gemeente laat weten de resultaten van dat onderzoek af te wachten voordat er eventueel maatregelen genomen worden omtrent de kunstgrasvelden. De resultaten van het RIVM-onderzoek worden nog deze maand verwacht.

De eventuele gevaren van kunstgraskorrels hebben wel 'de volste aandacht' van de gemeente. Er wordt momenteel, samen met de voetbalclubs, per kunstgrasveld bekeken met welke soort rubberkorrels de velden werden gevuld. Als straks de resultaten van het RIVM-onderzoek gepresenteerd worden, weet de gemeente welk kunstgrasveld gevaarlijke korrels heeft. De gemeente oriƫnteert zich - om straks niet onnodig tijd te verliezen - al op alternatieven.

Maatregel clubs
Van alle voetbalclubs van de gemeente neemt alleen SC Muiderberg nu al maatregelen. De voetbalclub heeft besloten dat zijn jeugdvoetballers voorlopig niet meer gaan trainen op kunstgras.

SC Muiderberg laat weten het zekere voor het onzekere te nemen met de jeugdvoetballers. De maatregelen gelden totdat er meer bekend wordt over de gevaren van de kunstgraskorrels. Het kan gebeuren dat de jeugdvoetballers van SC Muiderberg nog wel wedstrijden spelen op kunstgras. De club raadt alle voetballers aan om na de wedstrijd goed te douchen en schone kleren aan te trekken.

Kunstgraskorrels van SDO gaan mee voor onderzoek.