Bijna alle partijen waren in Spant! aanwezig voor de aftrap.
Bijna alle partijen waren in Spant! aanwezig voor de aftrap.

'Wie wil moet aan de slag kunnen in Gooise Meren'

BUSSUM - De gemeente, bedrijven, stichtingen en werkgevers gaan zich hard maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Eind november werd daarvoor het convenant MVO Gooise Meren ondertekend door maar liefst 35 lokale partijen.

door Yvette de Vries

Het stuk moet mensen met een sociale uitkering, zoals Wajong, of mensen die in de bijstand zitten of daar dreigen in te komen makkelijker aan een baan helpen en bedrijven stimuleren om deze mensen te helpen. Het gaat dan niet alleen om een baan, ook het opleiden van mensen hoort daarbij.

Voor en door Gooise Meren
Volgens Joop van Dort, die namens FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren het stuk tekende, is het initiatief vooral lokaal gericht. "Gooise Meren voor Gooise Meren", is zijn reactie. Een goed idee, maar volgens Van Dort is het ook wel een beetje tegenstrijdig met andere, meer regionale initiatieven. Zoals het vorig jaar gestarte Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek. Want de insteek is met dit convenant: liever iemand uit Gooise Meren aannemen dan uit Wijdemeren.

500 mensen helpen
"We moeten elkaar natuurlijk niet gaan tegenwerken en het schept over het algemeen geen extra banen", is zijn volgende kritische kanttekening. Meer werkgelegenheid is wel een van de doelen. In de komende twee jaar willen ze in totaal 500 mensen op deze manier aan een baan helpen of via vrijwilligerswerk en werk-leertrajecten weer laten meedoen met de maatschappij.

Aan de slag
Toch staat zijn bedrijvenvereniging wel achter het convenant. "We hebben een positieve grondhouding, we vinden dat we mensen moeten helpen die het wat moeilijker hebben: mensen met een uitkering, zonder werk, of mensen die in die situatie dreigen te komen."

'We moeten elkaar natuurlijk niet gaan tegenwerken'

Het gaat volgens Van Dort om het recht op een menswaardiger bestaan en arbeid is daar een belangrijk onderdeel van. "Mensen moeten aan de slag kunnen, minstens degenen die graag willen."

Kansen
Brigitta Boonacker doet namens de Ondernemersvereniging Gooise Meren nog een duit in het zakje. Zij ziet het als een kans voor ondernemers: "Wees flexibel en creatief in oplossingen en ga het gewoon in de praktijk doen."

Vanuit de gemeente is wethouder Gerben Struik betrokken bij het project. Met het convenant wil de gemeente vooral lokaal flexibele ondersteuning bieden. Zijn collega wethouder Miriam van Meerten was ook aanwezig bij de ondertekening en zij reageert enthousiast: "We zijn heel blij dat vanaf de start al meer dan dertig bedrijven en organisaties betrokken zijn. Zo kunnen we gaan zorgen dat iedereen in Gooise Meren mee kan doen. En MVO Gooise Meren blijft zich voortdurend ontwikkelen, we roepen dus alle ondernemers op zich aan te sluiten. Ik kom graag langs bij de ondernemers om er meer over te vertellen", verklaart ze voortvarend.

Aansluiten
In totaal zetten 35 partijen als eerste hun handtekening onder het stuk. Verschillende stichtingen, zoals het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren, maar ook Vivium, Versa Welzijn, de Tomingroep, diverse ondernemers en natuurlijk de gemeente zelf.

Bedrijven of verenigingen die zich nog willen aansluiten zijn volgens Van Dort van harte welkom.