Erwin en Ron versieren de Grote Kerk.
Erwin en Ron versieren de Grote Kerk. Foto: Marlo Reeders

Kerstmarkt, Rode Loper Kerst, optocht, optredens, singalong

NAARDEN - De Vesting maakt zich op voor een zaterdag bomvol kerstactiviteiten. De Stichting Burgerzin Naarden, de Nierstichting, de PKN, ToVeNaar, muziekvendel Nardinc en de gemeente zijn allemaal van de partij om er een geweldige dag van te maken.

Stadspromotor Saskia Simons roemt het feit dat iedereen de handen ineengeslagen heeft. "We organiseren een paar keer per jaar een groter evenement. Deze zaterdag kunnen we de koppeling maken met de sfeerwandeling die de Nierstichting organiseert." Op die manier zullen naast de reguliere bezoekers ook honderden lopers in de Vesting en rond de wallen aanwezig zijn.

Kerstmarkt
Het hele feest begint met de kerstmarkt met zeker 40 kramen vol kerstspulletjes. De markt wordt gehouden van 13.00 tot 21.00 uur op het Ruijsdaelplein. Dit betekent dat de markt later eindigt dan voorgaande jaren gebruikelijk was. Toen was het feest al om 19.00 uur afgelopen.

Meer sfeer
Het verschuiven van de tijden meer richting de avonduren komt volgens Simons alleen maar de sfeer ten goede. "In het donker met vuurkorven en glühwein heb je al snel een kerstsfeer te pakken." De Utrechtse Poort wordt tijdens de kerstmarkt weer ingericht als horecaplein. Behalve dat hier versnaperingen verkrijgbaar zijn, worden hier ook veel muzikale optredens gegeven.

Optocht
De traditionele kerstoptocht gaat om 17.30 uur van start achter de Grote Kerk. Na een korte tocht over het kerkplein en door de Marktstraat zal de stoet eindigen bij de levende kerststal in de Gele Loods.

Ook dit jaar zijn er weer dieren zoals een ezel, schapen en een kameel. De jaarlijkse singalong start zodra de stoet bij de kerststal is aangekomen rond 18.15 uur.

De Grote Kerk werd deze week voor de gelegenheid al langzaam in kerstsfeer gebracht. Dit jaar waren de heren van Tuincentrum Van de Water zo goed om in te vallen voor de vrijwilligers die wegens persoonlijke omstandigheden verhinderd waren. Marlo Reeders van de Grote Kerk is hier enorm blij mee. "Heel fijn dat deze mannen in de drukke decembermaand een gaatje in hun agenda wisten te vinden om ons te helpen."

Rode Loper Kerst
De sfeerwandeling Rode Loper Kerst staat in het teken van het verlichten van het leven van nierpatiënten. De deelnemers vertrekken rond 18.30 uur vanaf de Grote Kerk, die extra uitgelicht wordt.

Dit jaar duurt de kerstmarkt tot 21.00 uur voor nog meer sfeer

De sfeerwandeling wordt zoals gezegd door de Nierstichting georganiseerd. De wandeling is 7.5 kilometer lang en de opbrengst is bedoeld voor de draagbare kunstnier en wordt gebruikt om nierziekten te genezen. Bijna 600 deelnemers hebben zich al aangemeld voor de sfeerwandeling.

De organisatie laat weten dat aandacht voor nierziektes nog steeds heel hard nodig is. "In deze speciale tijd voor Kerst hebben de deelnemers steun aan elkaar en kan er ook stilgestaan worden bij dierbaren."

"Op de Rode Loper wandelen veel mensen mee met bijzondere verhalen, zoals Margreet Moorlag. Zij loopt samen met haar zussen. Aan eén zus heeft zij een aantal jaar geleden haar nier gedoneerd. Vroeger had haar zus echt de energie niet gehad om zo'n eind te wandelen. En Merlijn (7) en zijn ouders en opa en oma. Merlijn heeft vanaf zijn geboorte een nierziekte."
De wandeling wordt ook een visueel spektakel. Langs de route, op het water en in de lucht is alles voor de gelegenheid verlicht. Dit zal volgens Simons de stad iets heel speciaals geven. De deelnemers krijgen een lampje mee en dat is zeker nodig op de route die onder andere over de donkere Bedekte Weg gaat. Onderweg is ook muziek en voordat de wandeling start is er nog een speciale warming up. Wie nog mee wil doen kan zich inschrijven via rodeloper.nl.

De sfeerwandeling is ook zaterdag.