Vorige week waren er nog problemen met de riolering.
Vorige week waren er nog problemen met de riolering. Foto: Yvette de Vries

'We wachten niet meer af, we zorgen dat we er bovenop zitten'

BUSSUM - Het nieuwbakken bestuur van de Stichting Vrienden Koningin Emmaschool vindt dat er in het verleden onterecht veel vertrouwen is geweest in de goede afloop. De leerlingen zitten al ruim 15 jaar in een noodgebouw en zouden in 2014 al verhuizen naar gebouw De Opmaat. De tijd van afwachten is dan ook voorbij. "We gaan zorgen dat we er nog meer bovenop zitten", aldus de bestuursvoorzitter Jeroen Janssen.

Vorige week organiseerde de stichting een informatieavond voor alle ouders om alles eens op een rijtje te zetten en iedereen bij te praten. Volgens medebestuurslid Marcel Fokkema was de boodschap niet fijn, want het gaat nog wel even duren, maar als alles goed gaat kan de school in de zomer van 2018 naar de Graaf Florislaan verhuizen.

Problemen
Het noodgebouw aan de Slochterenlaan voldoet al jaren niet meer en de problemen stapelen zich op. Investeringen in het noodgebouw, dat bedoeld was voor een periode van 5 jaar maar er nu al ruim 15 jaar staat, worden niet meer gedaan. Voorgaande jaren waren er al problemen met de vloeren en elektra en vorige week werkte de riolering niet meer. Kinderen konden niet naar de wc, handen wassen was er ook niet bij. Dit soort toestanden zijn bijna ondenkbaar in een land als Nederland. Maar het gebeurt, zelfs op een school in een van de meest dure wijken van Nederland.

Verkeerde klas
Volgens Janssen worden er wel noodreparaties uitgevoerd en zou de situatie per klas verschillen. Je hebt dus gewoon pech als je in de verkeerde klas zit. "De situatie is niet ideaal, maar het is niet zo dat de pleuris uitbreekt. Het is behelpen, en nee, het valt niet mee. Je wilt dat je kinderen in goede omstandigheden op school zitten."

Heet hangijzer
Heet hangijzer is nu nog het onderzoek naar de geluidsoverlast die de komst van de ruim 400 leerlingen naar gebouw De Opmaat volgens de omwonenden veroorzaakt. De Raad van State besloot in augustus dat de gemeente het onderzoek niet goed had gedaan en het moest dus over. Fokkema verwacht dat de gemeente het onderzoek nu goed doet.

"Als de Raad van State het onderzoek goedkeurt hoop ik dat de gemeente dan doorpakt." De gemeente was ook uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar legt de verantwoordelijkheid voor de communicatie richting de ouders nadrukkelijk bij de school. Ze laat wel weten dat het onderzoek deze maand afgerond wordt en dat op basis van die resultaten het bestemmingsplan mogelijk wordt aangepast. Dat is dan aan de raad. Als dat rond is gaat het aangepaste bestemmingsplan naar de Raad van State. De uitspraak van de Raad van State wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2017. Als die akkoord is kan de verbouw van De Opmaat plaatsvinden.

'De situatie is niet ideaal. Het is behelpen, het valt niet mee'

Scenario's
Mocht de uitspraak van de Raad van State, die in december wordt verwacht, toch negatief uitvallen dan is er een aantal scenario's denkbaar, laat Janssen weten. Welke dat zijn, laat hij nog in het midden.

Een tijdelijke oplossing, zoals intrek nemen in Breeduit in Bussum-Zuid, ziet hij bijvoorbeeld niet zitten. "Dat is te ver weg", zegt hij als vader met drie kinderen op de Emmaschool.
"Dat is aan de andere kant van het dorp. Kiezen tussen twee kwaden dus en nog even volhouden."

Wel vindt hij dat er in het verleden onterecht te veel vertrouwen is geweest in de gemeente, dat alles wel goed zou komen. Janssen is vast van plan om dat niet weer te laten gebeuren. "Zonder de zaak te willen frustreren gaan we wel zorgen dat we overal bovenop gaan zitten. We zijn met zeker 600 ouders. We moeten onze krachten nog beter bundelen en een vuist maken."

Duidelijkheid scheppen
Volgens Fokkema deden er allerlei verschillende verhalen de ronde en met de bijeenkomst wilden ze duidelijkheid scheppen en iedereen informeren over de stand van zaken. Fokkema: "We willen ons niet met het proces bemoeien. De school en de gemeente zijn verantwoordelijk voor een goede leefomgeving van de leerlingen."

Er wordt volgens hem al genoeg in afzonderlijke groepjes gesproken en de stichting wil vooral ook een platform creƫren waar de ouders met elkaar kunnen communiceren.

Vertrouwen
Janssen heeft nog wel vertrouwen in het eindresultaat. Volgens hem zijn ook veel ouders positief gestemd. Echter, over de snelheid waarmee een en ander gerealiseerd kan worden, dat is andere koek. Janssen wil daarover ook geen harde uitspraken doen. "Daarin zijn we in het verleden te vaak teleurgesteld."

Fokkema heeft daarom ook direct na zijn aantreden contact gezocht met de gemeente. "Om de stand van zaken door te nemen." Veel daarover kan hij niet zeggen, maar hij heeft wel het gevoel dat de gemeente er alles aan doet om de zaak vlot te trekken.

Verkeersplan
Veel onrust bij omwonenden was er ook over het verkeersplan. Met name het Lomanplein zou erg onveilig worden als alle kinderen tegelijkertijd naar school komen. Omwonenden voorzien grote parkeeroverlast en het zou ook niet veilig zijn voor de leerlingen.
Het verkeersplan is geen onderdeel van het bestemmingsplan en valt dan ook niet samen met een raadsbesluit over de uitkomst van het onderzoek naar de geluidsoverlast en eventuele aanpassing van het bestemmingsplan. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat de raad zich nog apart buigt over het verkeersplan.

De bijeenkomst was vooral om ouders te informeren.