Martijn traint gemiddeld drie keer in de week in aanloop naar de marathon.
Martijn traint gemiddeld drie keer in de week in aanloop naar de marathon. Foto: Bob Awick

Martijn de Bruijn loopt de New York Marathon voor dance4life

NAARDEN - Martijn de Bruijn verschijnt op 6 november aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan de start van de New York Marathon. Ruim vier uur later hoopt hij over de finish te gaan. Drie jaar geleden begon hij met hardlopen om wat af te vallen. Dat dat uitmondde in deelname aan een marathon had hij van tevoren niet verwacht. Hij loopt de 42,195 km voor zichzelf én voor dance4life.

De koppeling met een goed doel was voor hem belangrijk. "Als ik dan toch één keer de marathon ga lopen, dan voor een goed doel en de mooiste marathon ter wereld", reageert hij enthousiast. Want een tweede keer gaat er niet komen, daar is hij wel van overtuigd. Hoewel bij wat doorvragen hij toch een kleine 'maar' inbouwt. "Het schijnt dat je besmet wordt met het virus." Maar voor nu gaat hij ervan uit dat het bij deze ene keer blijft. Door mee te lopen steunt hij de strijd tegen HIV en Aids onder jongeren. "Het doel is voor mij natuurlijk vooral zo veel mogelijk geld op te halen voor dance4life." (Zie kader.)

Liever lui dan moe
Martijn, die normaal gesproken zijn vrije tijd het liefst op de bank doorbrengt, kijkend naar zijn favoriete series op Netflix, wordt met deze sportieve uitspatting toch redelijk uit zijn comfortzone gehaald. Iets dat hij zelf als eerste zal beamen. Want echt sportief is hij niet. Hoewel hij vanaf kinds af aan al riep dat hij ooit een keer in zijn leven een marathon wilde lopen, is hij toch liever lui dan moe. Zijn vrienden reageerden dan ook verbijsterd. "Hoe moet jij nou 42 kilometer rennen", reageerden ze zonder uitzondering. Martijn kan er wel om lachen. "Zelf twijfel ik er niet aan dat ik het haal." Hij geeft toe dat hij zich wel iets verkeken heeft op de New York Marathon. "Het schijnt de zwaarste ter wereld te zijn met die vijf bruggen. Dat maakt het een flinke uitdaging." Hij voegt daar grappend aan toe dat als hij ergens de marathon kan rennen dat in New York is. "De meest waanzinnige stad ter wereld én ik ren door de straten waar mijn favoriete Netflix Series als Gossip Girl, Friends en Suits zich afspelen."

Britney Spears
Behalve op een stevige voorbereiding rekent hij ook op Britney Spears. "Haar muziek moet mij naar de finish brengen, dus ik ben blij dat binnenkort haar nieuwe album 'Glory' uitkomt." Het meest frustrerende van het trainen voor de marathon zijn voor een luiaard als hij tegen de verwachting in niet al die trainingsuurtjes. "Toen ik drie jaar geleden met hardlopen begon om wat af te vallen, zag ik al op tegen drie minuten achter elkaar rennen. En nu gaat 2 uur non-stop mij prima af." Nee, het feit dat hij er niet van afvalt valt hem vies tegen. "Je verbrandt veel calorieën, maar je gaat er ook veel door eten", concludeert hij spijtig.

Trainingsrondjes
In november besloot hij tot deelname en vanaf februari is hij serieus aan het trainen geslagen met behulp van een loopcoach. Na een evenwichtige opbouw zit Martijn nu op 22 km, die hij klokt in 1,56 uur. Hij zit op schema. "Voor een marathontraining train je tot 32 km en dat doe je één keer, ongeveer 3 weken voor een marathon. Daarna moet je lijf herstellen en dan moet die laatste 10 km van de marathon op karakter."
Een van zijn favoriete plekken om te trainen is rondom het Naardermeer. "Maar je moet afwisseling zoeken, dus ik loop door heel het Gooi." Dat al dat fanatieke gesport ook blessures met zich meebrengt heeft Martijn ook al ervaren. Hij herstelt van een lopersknie en heeft al meer 'marathonkwaaltjes' gehad. "Wist je dat je enkelbanden korter worden als je de hele zomer op slippers loopt? Nou, ik moet ze dus nu weer oprekken", voegt hij eraan toe.

'Als ik dan toch één keer de marathon ga lopen, dan voor een goed doel'