Angelo Boltini in de woonkamer tussen de relikwieen van het circus zit .
Angelo Boltini in de woonkamer tussen de relikwieen van het circus zit . Foto: Bob Awick

Angelo Boltini: 'Wat ik wil? Reizen en muziek maken'

NAARDEN - Hij komt uit het beroemde circusgeslacht Boltini, woont op pretpark Oud Valkeveen en is ontzettend muzikaal. De 25-jarige Angelo wil het de komende tijd gaan maken in de muziek. Hij is afgestudeerd aan het conservatorium en heeft net een nieuwe single uit. Zijn droom? Reizen en muziek maken combineren.

door Jessica de Jong

Hij hoopt dat zijn single 'Wolf' op radio 3FM wordt gedraaid. Een andere wens is dat hij op het North Sea Jazz Festival mag spelen. In de toekomst hoopt hij van de muziek te kunnen leven en te spelen in kleinere zalen in binnen- en buitenland zoals de Amsterdamse Melkweg. "Ik wordt Iiever internationaal bekend met een redelijke interesse dan een superster in Nederland."

Samen met moeder Pammy zit Angelo in het zonnetje in de tuin. Op de achtergrond horen we het treintje langsrijden van het bekende pretpark en de kinderen die gillen van plezier. "We horen het niet eens meer," zegt Pammy die hier al 36 jaar woont.
Angelo was een nakomertje. Pammy vertelt dat zij en haar man Toni, de bekende circusdirecteur en oprichter van Oud Valkeveen, de kleine Angelo altijd overal mee naar toe namen. Ze wijst op een portret. De jonge blonde moeder, de circusvader en de schattige Angelo op 2-jarige leeftijd gekleed in een smoking. "Hij mocht altijd met ons overal mee naar toe. Naar etentjes en feestjes en natuurlijk in de zomer naar het circus." Dat was de periode van het rondreizen met de circusfamilie door het hele land. Angelo trad dan op in het orkest. Het reizen en optreden is hem met de paplepel ingegoten.

Het begon allemaal met de blokfluit. Vanaf de eerste les op de Flevoschool was het volgens moeder Pammy al overduidelijk dat haar zoon talent had. "Hij werd direct apart gezet omdat hij zo goed was." De blokfluit vond Angelo erg leuk, hij hield het vol tot groep 8. Daarna kwam de saxofoon in beeld, de Gooische Muziekschool en optredens met Cresendo.
Vanaf zijn 15e gaat hij muziek opnemen. Hij houdt dan van rock, schrijft zijn eigen teksten en begint er ook bij te zingen. Op het Willem de Zwijger speelt hij in het schoolorkest en is hij onder andere bandleider bij de onderbouwmusical.
Als zijn vader overlijdt, neemt Angelo een pauze van de muziek. Maar de passie bleef en de aanmelding voor het conservatorium was dan ook een logische keuze. "Ik speelde altijd. De hele dag. Eerst deed ik de studie informatica er nog bij, maar daar had ik al snel geen tijd meer voor."
Op school is hij veel bezig geweest met jazz. Gitaar komt in beeld, maar hij speelt ook synthesizer en drumt. Live electronic effecten die hij op de computer programmeert. Hij zingt, hij drumt, hij speelt. In het huis ontstaat langzaam een heuse studio. "Het eerste album 'Paper Planes' hebben we hier in de huiskamer opgenomen. We hebben geen buren, dus we konden spelen wat we wilden."
Tegenwoordig speelt hij het meest op zijn gitaar. Een instrument dat hij koos omdat hij er ook bij kon zingen. Gelukkig is Angelo gezegend met een mooi en zuiver stemgeluid.
Zijn nieuwste single heeft dus zoals gezegd Wolf. Muziekkenners omschrijven zijn muziek als intuïtief, ritmisch, niet populistisch. Over Wolf vertelt hij zelf: "Het is een nummer dat live is opgenomen met 13 muzikanten in Krytopia, de studio in de voormalige poptempel Tivoli in Utrecht. Het is filmische popmuziek. RTL Lounge heeft al toegezegd het nummer op de radio te draaien en het is natuurlijk te horen op youtube en spotify."
Inmiddels is Angelo al bezig met zijn tweede album. "Live spelen vind ik het belangrijkst. Om mij heen heb ik veel mensen die ik heb leren kennen op het conservatorium. Al deze interessante figuren spelen mee. In mijn nummers houd ik van een spanningsboog. Ik wil een verhaal vertellen van het begin tot het eind. Het is niet enkel een collectie van liedjes. Mijn muziek is intens en heeft een filmische laag. 'Episch' zou het mooi omschrijven. Ik heb alles zelf geschreven en voor de instrumenten wist ik precies wie ik wilde hebben."

Hij maakt niet alleen zijn eigen muziek. Hij speelt ook in diverse bandjes en maakt filmmuziek en muziek voor bij reclamefilmpjes. Ondanks al die inspanningen kan hij er zijn brood nog niet mee verdienen. "Ik heb veel met een coverband gespeeld op feestjes. Plat entertainen. Dat kan ik blijven doen, maar het is niet mijn droom. Wat ik wil is reizen en muziek maken."

Angelo in de studio.
In zijn jonge jaren met een tijgertje.