'Er waren zo veel mooie momenten', zegt Joyce Sylvester over haar burgemeesterschap in Naarden. Een moment dat haar is bijgebleven is het bezoek aan een 102-jarige inwoonster die nog vol toekomstplannen zat.
'Er waren zo veel mooie momenten', zegt Joyce Sylvester over haar burgemeesterschap in Naarden. Een moment dat haar is bijgebleven is het bezoek aan een 102-jarige inwoonster die nog vol toekomstplannen zat. Foto: Bob Awick

Afscheid van burgemeester Joyce Sylvester

NAARDEN - Op GooiTV gaf Joyce Sylvester, aftredend waarnemend burgemeester van Naarden een afscheidsinterview. Vanuit het Naarder stadhuis blikte ze in het programma 'In Derde Termijn' met Ruud Bochardt terug op haar tijd als eerste burger van Naarden en vertelde ze wat ze kan toevoegen in haar nieuwe baan als substituut Nationale ombudsman.

Als we naar uw carrière kijken, dan valt op dat u onder meer werkte als sportjournalist bij Het Parool. Daar was u brenger van het nieuws en als waarnemend burgemeester van Naarden de maker van het nieuws. Wat gaat u in uw nieuwe baan met het nieuws doen?
"Eigenlijk hetzelfde, tussen zender en ontvanger de boodschap brengen en dat worden nu overheid en burger."

Wat doet de Nationale ombudsman?
"Die komt in beeld wanneer burgers moeite hebben met zaken vanuit de overheid. Bijvoorbeeld het verdwijnen van de blauwe envelop. Daar hebben burgers toch problemen mee. De ombudsman doet onderzoek naar wat het verdwijnen van de blauwe envelop betekent. Het blijkt dat vooral ouderen daar last van hebben. Het gaat dan om privacy. Ze hebben bijvoorbeeld geen computer en moeten dan anderen om hulp vragen. In dat soort vraagstukken is de ombudsman geïnteresseerd."

Hebt u als plaatsvervangend Nationale ombudsman ook een eigen takenpakket?
"Een belangrijke reden om daar te gaan werken is omdat er behoefte is aan ervaring op het gebied van justitie en politie. Dat sluit aan op het vakgebied van de burgemeester. Die kennis en ervaring kan ik op bestuurlijk niveau inbrengen."

Kan ik als ik daarover een klacht heb rechtstreeks contact met u opnemen?
"De Nationale ombudsman is met name tweedelijns. Het is de bedoeling dat burgers eerst een klacht indienen bij de instantie waar de klacht over gaat. Dus een klacht over de politie eerst bij de politie. Als je dan ontevreden bent met de uitslag, of hij wel of niet gegrond wordt verklaard, kun je contact opnemen met de Nationale ombudsman. Die kan dan een onderzoek instellen."

Wanneer gaat u beginnen en gaat u Naarden dan definitief verlaten?
"Ik begin op 1 februari en als burgemeester wel, maar als inwoner niet. Het is al vijftien jaar onze woonplaats en we blijven er met plezier wonen."

U bent in 2009 in Naarden als waarnemend burgemeester gekomen. Hoe typeert u uw eigen burgemeestersstijl?
"Ik krijg terug dat ik echt een opbouwer ben. Gemeenten hebben verschillende fasen. Ik ben meer op mijn kracht in een gemeente waar iets moet gebeuren. Waar schouders onder een opdracht gezet moeten worden. Ik ben ook niet voor niets waarnemend burgemeester geweest in Anna Paulowna dat ook in een fusie opging. Naarden gaat ook op in een fusie, alleen heeft het hier wel wat langer geduurd, moet ik zeggen."

Wat vond u voor uzelf het mooiste moment in Naarden als plaatsvervangend burgemeester?
"Er waren zo veel mooie momenten. En of het het mooiste moment was weet ik niet, maar ik ging een keer op bezoek bij een mevrouw die 102 was. Ze deed zelf de deur open en zei: Burgemeester, wat leuk dat u er bent. Gaat u zitten, ik heb nog zo veel plannen. Ik luisterde naar haar en ik bedacht me dat het mooi is dat iemand ondanks zijn of haar hoge leeftijd nog zo veel plannen heeft. Ik heb er anderhalf uur gezeten en ging moe weg. Zij ging fris en fruitig verder. Heel bijzonder was dat."

Naarden gaat fuseren tot Gooise Meren. U bent daar warm voorstander van geweest. Waarom is de fusie zo belangrijk?
"Er is onlangs weer een rapport verschenen van het openbaar bestuur. Het laatste rapport geeft aan dat er zo'n democratisch tekort is dat de kleine gemeenten afhankelijk zijn van samenwerkingsverbanden. Daarmee hebben eigen raadsleden eigenlijk weinig te zeggen en die situatie is eigenlijk ook al jaren in Naarden aan de orde. Dat is de reden dat ik samen met de raad en het college aan de bel heb getrokken. Met: hef toch alle kleine gemeenten in Nederland op. Een wat provocerende kop. Maar juist om die problematiek aan de kaak te stellen."

Heb u gemerkt dat het soms lastig is om in kleine gemeenten goede ambtenaren te vinden?
"Ik heb gemerkt dat de bestuurskracht versterkt moet worden, omdat er vrij ingewikkelde wet- en regelgeving vanuit Den Haag en Europa komt. Waarbij je als kleine gemeente eigenlijk niet weet hoe je het goed moet uitvoeren. Als je daarbij de dienstverlening naar de burgers wilt blijven optimaliseren, en de digitalisering gaat door, dan kun je met een hele kleine gemeente die investeringen niet doen. Dat zijn allemaal redenen waarom je als kleine gemeente moet fuseren. Maar over de ambtenaren in Naarden heb ik nooit te klagen gehad. Als ik kijk naar bijvoorbeeld de evenementen dan is altijd alles heel goed verlopen. En ik kan me voorstellen dat het voor ambtenaren ook leuker is om in een grotere organisatie te werken en zo meer doorgroeimogelijkheden te hebben."

Wat was het vervelendste moment in Naarden?
"Toen we ons realiseerden dat er ook burgers uit Naarden betrokken waren bij de crash van de MH17. Ik ging met lood in de schoenen het eerste bezoek brengen aan de ouders van Ingrid Meijer, de opa en oma van Sophie, Fleur en Bente en ik heb ook een bezoek aan de vader gebracht. Meerdere bezoeken natuurlijk. Maar dit gaat over het eerste bezoek dat ik bracht. Als ik naar mensen toe ga wil ik graag iets brengen. Maar ik had niets te brengen. Ik heb op dat moment intens verdrietige mensen ontmoet en dat zal me altijd bijblijven."

U hebt toen u waarnemend burgemeester was ook in de senaat (Eerste Kamer) gezeten. Uw voorganger Peter Rehwinkel zat ook in de senaat.
"Dat doet Naarden dus heel slim. Je hebt een link naar politiek Den Haag. Maar sowieso doet Naarden dat heel slim met onder andere de Matthäus Passion waarbij leden van de regering in Naarden zijn, en de koninklijke huwelijken.
Dat zorgt ervoor dat als mensen vragen hoeveel inwoners Naarden heeft ze altijd verrast zijn dat het er tussen de zeventien- en achttienduizend zijn. In de ogen van veel mensen is Naarden een grote gemeente, omdat ze ook heel bekend is. Ook van de evenementen en de Grote Kerk. Het lukt een kleine gemeente dus om zichzelf uit te vergroten. Het is bestuurlijk ook een heel plezierige gemeente. Mij is de afgelopen periode regelmatig gevraagd: Hoe doen jullie dat nou in Naarden, ik heb een vechtcollege of een vechtraad. Je leest in kranten dat wethouders aftreden, dat het in de raad hommeles is. Ik heb, en natuurlijk is er overal wel eens wat, sinds 2009 een heel constructieve raad en college gekend en mee mogen samenwerken, die eigenlijk maar één doel hadden. Te gaan voor Naarden en ik hoop dat dat ook zo overgaat op Gooise Meren."

U kunt het interview terugkijken op www.gooitv.nl.