De Bussumse gymzaal wordt ingericht.
De Bussumse gymzaal wordt ingericht. Foto: Bob Awick

'Hun toekomst ligt hier. Wij helpen ze op weg'

NAARDEN - Het initiatief Elk Gooisch Matras Komt Van Pas is in het leven geroepen omdat vluchtelingen met een status vaak in een leeg huis komen. De gedachte is dat iedereen recht heeft op een slaapplek, een matras. De club vrijwilligers biedt haar hulp aan vluchtelingen die in Naarden-Bussum opnieuw moeten beginnen. Met een bijstandsuitkering en de Voedselbank kunnen deze nieuwkomers net het hoofd boven water houden. Ze krijgen een lening van 2000 euro van de gemeente om spulletjes van te kopen. Het geld is snel op met de aanschaf van een vloer, wat verf, een wasmachine en een fornuis. Voor het aanvullen van de huisraad en kleding kunnen ze komen winkelen bij Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Hier is bijna alles te krijgen wat ze nodig hebben. Niet alleen spullen, maar ook een luisterend oor, praktische hulp en gezelschap.

Eveline, Raoul, Josje, Kadher, Najjar en alle andere vrijwilligers zijn superblij met hun prijs. Dat de award een mooi plekje gaat krijgen is wel duidelijk. Het initiatief is beoordeeld door de jury op criteria zoals: hoe uitzonderlijk is dit, in hoeverre inspireert het, doet het iets voor de gemeente, draagt het bij aan de positieve uitstraling van de gemeente en was het iets of iemand die zich met name dit jaar heeft geprofileerd. Op alle onderdelen werd hoog gescoord en dus was de winnaar snel gevonden.

Elk Gooisch Matras Komt Van Pas vindt zijn oorsprong in Naarden. Het was daar dat de inzameling van goederen voor statushouders uit Naarden en Bussum gestalte kreeg. Een tijd lang kon een ruimte aan de Energieweg in Naarden worden betrokken. Een Naarder initiatief dus dat ook actief is in Bussum. Bij het vaststellen van de winnaar zat Elk Gooisch Matras Komt Van Pas dan ook nog in Naarden. Omdat de ruimte slechts tijdelijk te gebruiken was, werd gezocht naar een nieuw onderkomen. En zo kan het dus dat dit gesprek opeens in Bussum plaatsvindt waar de organisatie gebruik mag maken van een leegstaande gymzaal in de Michiel de Ruyterschool.

Wie het pleintje op komt lopen ziet dat het er allemaal behoorlijk vervallen uitziet. In de gymzaal is het echter een ander verhaal: er worden dozen uitgepakt, kleren netjes op hangertjes gehangen, een boekenkast wordt ingericht. De gymzaal is schoongemaakt, alles wordt ordelijk klaargezet voor de gezinnen die hier hun huisraad bijeen komen shoppen. Continu komen er mensen spullen afgeven. Een zak winterkleding, een bank, wat oud speelgoed, een fiets die niet meer gebruikt wordt: alles wordt opgeknapt, uitgezocht en komt van pas.

Raoul Kuiper vertelt hoe het precies werkt: "We komen in contact met vluchtelingen die een status hebben en een woning hebben toegewezen gekregen. Als ze hier komen wonen, komen ze ook in aanraking met de Voedselbank. Via Eveline die ook bij de Voedselbank actief is, kwamen wij erachter dat deze statushouders niets hebben. Ze hebben alleen wat kleding. Wij gaan daarom op bezoek bij de vluchtelingen thuis om te kijken wat ze allemaal nodig hebben. Hebben ze een bed? Een matras? Kleding voor de winter? Wat er niet is, proberen we aan te bieden."

Vrijwilligers
Ze werken met een hoop vrijwilligers, zowel Nederlanders als Syriërs. Najjar, Kedher en Zaher zijn onderdeel van het team. Zij maken het contact met de vluchtelingen en de Nederlanders zoeken contact met de omgeving. "Samen vormen wij een brug," zegt Raoul daar over. Najjar helpt onder andere met het vertalen. Zelf kwam hij in contact met Elk Gooisch Matras Komt Van Pas toen hij een woning kreeg toegewezen. Hij kwam in contact met Raoul en kwam zo aan een bed. Najjar is bijna altijd bij Elk Gooisch Matras te vinden. Hier ontmoet hij mensen, kan hij zich nuttig maken. Eveline Smits-van Oyen vertelt dat de vluchtelingen graag willen inburgeren en hun best doen. "Hun toekomst ligt hier. Wij helpen ze op weg. Het is onduidelijk of ze nog naar huis gaan."

Nieuw komend jaar is dat de vluchtelingen niet meer binnen kunnen komen en alles kunnen kiezen wat ze willen. Er zal eerst een intake zijn om te kijken welke hulp echt nodig is. Een tweede tv wordt niet gegeven en een mooiere bank is ook geen prioriteit. Men wil voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt.
Daarnaast wordt er geholpen bij de inburgering, een verplichte taak waar een computer voor nodig is. Er wordt dan ook om oude pc's gevraagd die opgeknapt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor oude fietsen: deze worden opgeknapt en weggegeven.
De spullen die aangeboden worden, zouden overigens ook door Nederlanders opgehaald kunnen worden die erg krap bij kas zitten. Hiervoor is natuurlijk ook een intake nodig. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Wie hulp nodig heeft, kan het krijgen.

'Onze wens is een bus'
Raoul vertelt dat hun grootste wens een bus is waarmee de spulletjes opgehaald en naar de mensen toe gebracht kunnen worden. "We halen de vluchtelingen op, ze komen hier winkelen en dan moeten de spullen nog afgeleverd worden. We lenen nu soms een caravan van een buurman. Een eigen busje betekent dat we veel flexibeler zijn.
Najjar wil graag zijn rijbewijs omzetten, want hier wordt die van hem niet erkend. Dat betekent dus theorie en rijlessen zodat hij de bus kan besturen. Hiervoor wordt gezocht naar fundraising of een rijschool die wil sponsoren.

De gymzaal valt erg in de smaak bij Elk Goois Matras Komt Van Pas. Graag zien ze ook dat de buurt wat aan hun komst heeft. Er wordt al begonnen met het opruimen van het plein waar vele bladeren liggen. Op 28 januari is de officiële opening en omwonenden zijn geïnformeerd. Er wordt gesproken over het aanbieden van hulp aan de buurt; de vluchtelingen willen zich graag nuttig maken, maar mogen geen betaald werk doen. Een tuin onder handen nemen of een klusje in huis doen: de buren kunnen er gewoon om vragen.
Hoe lang Elk Gooisch Matras Komt Van Pas in de school kan blijven is nog even de vraag. Voorlopig zitten ze er in ieder geval goed, met een hoop plannen voor de toekomst.

Raoul, Khader, Eveline, Najjar en Josje.
Afbeelding