Afscheid van het bestuur van Naarden.
Afscheid van het bestuur van Naarden. Foto: Bob Awick

Afscheid van Naarden

Afscheid van zelfstandig Naarden

NAARDEN - Maar wat graag gingen de raads- en collegeleden nog een laatste keer op de foto met de Naarder vlaggen met daarop het wapen van de stad. Nooit meer zal een gemeentebestuur van de zelfstandig stad Naarden nog vergaderen in het historische stadhuis.

De allerlaatste raadsvergadering werd afgelopen woensdagavond belegd. Een historisch moment waarbij veel ruimte was voor terugblikken. Na 665 jaar komt er namelijk vanaf 1 januari 2016 een eind aan het onafhankelijke en zelfstandige bestuur van de stad Naarden.
Dit komt doordat Naarden dan opgaat in de gemeente Gooise Meren, samen met de gemeenten Muiden en Bussum. Het bestuur zal verplaatst worden van het ruim 400 jaar oude stadhuis in de Vesting naar het gemeentehuis, ook wel 'de bunker' genoemd, in Bussum.

Er was redelijk wat belangstelling voor deze laatste raadsvergadering. Vele oud-raadsleden, maar ook oud-burgemeesters Patijn en Rehwinkel waren aanwezig. Oud-wethouder Frits van Dulm gaf de aftrap met een lezing over hoe het bestuur zich de afgelopen eeuwen in Naarden roerde. Hij had grappige anekdotes, leuke cijfers en opmerkelijke moties opgezocht in de archieven. De fractievoorzitters kregen ook allemaal de gelegenheid iets te zeggen. Met name de referentie naar de amusante bitterballenmotie van de VVD en Dries Bartelink (GroenLinks) die begon te jongleren met drie balletjes, vielen op. Burgemeester Joyce Sylvester werd door de raad bedankt voor haar inzet. Zij vertelde zelf trots te zijn op de rust in de bestuurscultuur in Naarden en meende dat de tijd rijp is om Naarden op te laten gaan in een groter bestuurlijk verband.