De jaarlijkse viering beleeft dit jaar haar 25ste editie.
De jaarlijkse viering beleeft dit jaar haar 25ste editie. Foto: Bob Awick

Kerstnacht voor de 25ste keer in open lucht gevierd

NAARDEN - Wie wel de sfeer mee wil pakken van kerstnacht maar niet naar de kerk wil, kan al 25 jaar lang naar de kerstnachtviering. Een traditie waarvan de organisatie zegt deze nog lang vol te willen houden mits de partners, Stichting Burgerzin Naarden en Nardinc, ook hun medewerking willen blijven verlenen. Piet Meijaard van de Vrije Evangelische Gemeente Bussum vertelt wat er allemaal bij de viering komt kijken.

Hoe is het idee ooit ontstaan?
"Dominee Weststrate kwam vanuit Heerden naar Naarden. Hij was een jonge, ambitieuze dominee die vertelde dat ze in Heerden altijd de kerstnacht vierden in de open lucht, op de heide. Hij vond dat zoiets hier ook wel zou passen. Toch was het lastig omdat hier ook de Volkskerstzang de week ervoor al is en er een kerstnachtdienst wordt gehouden in de Grote Kerk. Toen is gekozen om een ander tijdstip en een mooie locatie te kiezen. Een ideale plek voor mensen die wel de kerstnachtdienst willen bijwonen maar niet naar de kerk willen. Dit doen we dus al 25 jaar samen met Nardinc en Stichting Burgerzin Naarden."

Hoeveel mensen komen hier op af?
"Tussen de 250 en 300 mensen. De opkomst ligt natuurlijk ook aan het weer. Meestal zit het wel goed. Alleen in 1999 was het weer zo ontzettend slecht dat we de boel moesten afblazen. Doel van deze kerstviering blijft al die jaren hetzelfde namelijk om diƩ mensen die niet zo graag een kerk bezoeken toch gelegenheid te geven het kerstevangelie in een heel aparte sfeer te horen. Alles is mooi verlicht, de predikant staat op een verhoging; de locatie bij het verzetsmonument is erg geschikt. Je ziet dat veel mensen ook op het laatst binnendruppelen."

Wat komt er allemaal kijken bij de voorbereidingen?
"Nardinc komt met de blaaskapel en heeft liederen voorbereid. Petra Smit verzorgt het kerstevangelie en de Stichting Burgerzin Naarden zorgt voor het licht en het geluid. Met name deze werkgroep is lang bezig met het versieren; lichtjes in de bomen, het testen van de geluidsinstallatie. De Stichting Burgerzin moet ook alles na afloop weer inpakken. Ze zijn zomaar tot 1 uur 's nachts bezig."

Wat wordt dit jaar de boodschap van Petra Smit?
"Petra Smit, de plaatselijke predikant, doet het nu voor de vierde keer. Het thema van de preek is dit jaar 'Licht in de nacht'."

Hoe ziet het programma eruit?
"De viering start om 23.00 uur. Het kerstevangelie wordt voorgelezen en de meditatie wordt gehouden door Petra Smit. Het muziekvendel Nardinc uit Naarden zal de samenzang weer begeleiden en speelt vooraf bekende kerstliederen. Het gaat om: 'Stille Nacht', 'U zijt wellekomen', 'Hoor de engelen zingen d'eer' en we sluiten af met 'Ere zij God'. Het zijn dus bekende kerstliederen die iedereen vroeger wel geleerd heeft. We delen ook liturgie uit zodat iedereen kan meezingen."

'Zolang de kerk
bestaat willen wij dit doen en uitdragen'

Op naar de volgende 25 jaar?
"Dat ligt uiteraard ook aan onze partners. Maar zolang de kerk bestaat willen wij dit doen en uitdragen."

Wanneer is de viering?
"Iedereen is welkom op kerstnacht op 24 december om 23.00 uur op het Ravelijn aan de Burgemeester van Wettumweg."

Tip: trek warme kleding aan.