Sinterklaas komt zaterdag 21 november om 17.30 uur aan.
Sinterklaas komt zaterdag 21 november om 17.30 uur aan. Foto: Bob Awick

'Geen keukentrapjes mee, gewoon vroeg komen'

NAARDEN - Al ruim tien jaar is Don Willeman voorzitter van de werkgroep Sinterklaas bij de Stichting Burgerzin Naarden. Hoewel het Sinterklaas draaiboek de afgelopen jaren niet veel veranderd is, zal dit jaar het voorprogramma al om 16.30 uur beginnen bij het Arsenaal. De Sint wordt hier aanstaande zaterdag, 21 november, om 17.30 uur verwacht.

Het zal ook dit jaar wel druk worden, verwacht Willeman. Hij vertelt dat vorig jaar voor het eerst een telling werd gehouden in verband met het veiligheidsplan. Daaruit bleek dat er zo'n 12.000 mensen bij de intocht waren. "Ik adviseer iedereen die goed zicht wil hebben op de intocht met de boot om gewoon vroeg te komen. Neem geen keukentrapjes mee, dat is gevaarlijk."
Willeman vertelt dat de sfeer fantastisch is en dat de mensen van heinde en verre naar Naarden komen. Dit jaar loopt er ook een pony mee om het paard van Sinterklaas rustig te houden. Aan de intocht werken 150 vrijwilligers mee, er zijn 35 Pieten, 20.000 zakjes pepernoten die gevuld zijn met 400 kilo pepernoten en 175 kilo schuimpjes. De stoet vertrekt om ongeveer tien voor zes voor een ronde door de Vesting. De route loopt als volgt: Groot Arsenaal – Amsterdamse Straatweg – Burg. Wesselingplein – Cattenhagestraat – Kloosterstraat – Oostwalstraat – Gansoordstraat – Turfpoortstraat – Westwalstraat – Cattenhagestraat – Marktstraat tot aan de Grote Kerk. "Als je bijvoorbeeld op de Westwalstraat staat heb je een prachtig zicht. Na afloop is de sinterklaasreceptie in de Grote Kerk, toegankelijk voor alle kinderen."
De grootste uitdaging is wat Willeman betreft dat alles goed en veilig verloopt. "Ik kijk ernaar uit om te zeggen dat alles goed is gegaan."