Wethouder Sanderse ontvangt de steunbetuigingen.
Wethouder Sanderse ontvangt de steunbetuigingen.

Al 1000 handtekeningen binnen voor Cas de Bruijnpad

NAARDEN - Een gezellig praatje, kopje koffie erbij, mooie verhalen en natuurlijk ook een handtekening. Jan Weerdenburg heeft heel wat senioren bezocht de afgelopen tijd om handtekeningen op te halen voor het Cas de Bruijnpad. Maar hij stond ook op de markt, had lijsten op centrale plaatsen neergelegd en haalde daarmee ruim 1000 handtekeningen op. Deze lijsten zijn aangeboden aan wethouder Marleen Sanderse. Zij heeft toegezegd te zorgen dat het voor elkaar komt.

door Jessica de Jong

Wel zitten hier nog wat haken en ogen aan. Zo is het pad er nog niet en is het ook onduidelijk hoe het precies zal lopen. Het pad zal ongeveer ter hoogte van het Vogelasiel beginnen, langs de Karnemelksesloot lopen en slingeren over de weilanden en verdergaan bij de nieuw aan te leggen stoplichten over de Rijksweg naar Stadzigt. "Ik ga ervan uit dat we dit kunnen regelen en ik zal het voorleggen aan de toekomstige eigenaar: het Goois Natuurreservaat", aldus Sanderse.
Weerdenburg ziet het al helemaal voor zich. "In het weiland bij het wandelpad staat een bordje 'Cas de Bruijnpad - één van de uitgekochte Vestingboeren'. Dat zet mensen aan het denken die daar wandelen. Leuk toch, een pad voor een bekende boer in een weiland buiten de Vesting als een blijvende herinnering aan vroeger toen de boeren nog in de Vesting woonden en hun vee lieten grazen op de schootsvelden."
"Cas werd geboren in 1926 en is overleden in 2004. Ik heb veel mensen gesproken die hem kenden. Een vrouw die als kind aan de overkant van hem woonde vertelde dat hij gratis melk gaf in de oorlog. Zelf kende ik hem ook. We zaten wel een samen te praten op een bankje. Cas was een boer in hart en nieren. Hij had een veebedrijf naast de Grote Kerk in Naarden en dat stonk te veel. De gemeente wilde hem weg en hij ging akkoord met de voorwaarde dat hij ambtenaar zou worden in Naarden. Hij werkte 17 jaar achter de vuilniswagen totdat de vuilnisophaaldienst naar de regio ging. Toen ging hij met een bakfiets door de Vesting om de straten netjes te houden."

Weerdenburg is bijzonder geïnteresseerd in de wallen en schootsvelden. Hij groeide op in Naarden, speelde als kind verstoppertje op de wallen, zwom in de Vestinggracht. De schootsvelden horen wat hem betreft zonder bomen. Al jaren. Hij vindt dat je zonder zichtlijnen de sfeer van het stadje mist.

"Naarden zit in mijn dna. Ik ben ook wel iemand die positief lastig is. Ik trek wel vaker aan de bel. Zoals voor meer invalide vriendelijke oversteken. De gemeente heeft de schootsvelden niet onderhouden zoals ruim tien jaar terug werd afgesproken in een convenant met het Rijk. Er zijn ambtenaren die blijkbaar gek zijn op groen en ook moeite hebben met snoeien. Maar nu zijn er de gekapte schootsvelden bij het Burgemeester Jur Visserlaan. Het is heel mooi geworden, maar de combinatie schootsvelden en wallen komt nog niet helemaal tot zijn recht. De bosschages moeten nog teruggesnoeid worden. Ik denk dat het GNR, de toekomstige beheerder, dat mooi kan oppakken."