De Utrechtse poort komt ook in handen van de NMo.
De Utrechtse poort komt ook in handen van de NMo. Foto: Bob Awick

Vestingwerken in nieuwe Stichting Gooisch Erfgoed

NAARDEN - De Tweede Kamer wil, net zoals de gemeente Naarden, dat de toekomst van de Vestingwerken Naarden goed geregeld wordt. Daarom is vorige week unaniem een motie aangenomen om te onderzoeken of de Stichting Gooisch Erfgoed er kan komen. Dat is conform de wens van college en raad. Het Naardens gemeentebestuur is dan ook blij dat de inspanningen zijn beloond.

Van de Utrechtse Poort, de bastions, parkeerterreinen zoals de Nieuwe Molen en het Promersplein tot de Gele Loods en Het Spaanse huis: dit alles, en meer, valt onder de Vestingwerken Naarden. En die komen in handen van de Nederlandse Monumentenorganisatie (NMo). De gemeente Naarden wil graag via de nieuwe stichting Gooisch Erfgoed medezeggenschap houden over het beheer van de vestingwerken.

Wethouder Miriam van Meerten en Olaf Vroom hebben meerdere malen in Den Haag het Naardense plan onder de aandacht gebracht. En dat heeft geloond. Minister Blok wil wel dat alles juridisch nog wordt uitgezocht. Van Meerten laat weten dat al gedaan te hebben en dat het plan juridisch gezien in orde is.

"Toen we begrepen dat het Rijk de Vestingwerken wilde afstoten moesten we een plan-B hebben. Want hoewel het voor sommige monumenten beter is het beheer aan de markt over te laten, geldt dat niet voor de Vestingwerken. Wij wonen en leven in de Vesting." Stichting Gooisch Erfgoed komt als gezamenlijk plan uit de koker van college en raad. "We willen zeggenschap over de financiƫn en het bestuur houden. Gelukkig is de minister onder druk omgegaan en heeft hij toegezegd dit te onderzoeken. Had hij dat niet gedaan, dan stonden we met lege handen." Het duurt twee weken voordat Blok met de terugkoppeling komt. "De komende tijd zullen we doorgaan met ons pleidooi richting Den Haag. We gaan er vol voor. Niet alleen wethouder Vroom en ik, maar ook veel raadsleden spreken hun partijgenoten aan in de Tweede Kamer. Als het goed is wordt de stichting een van de zeven leden binnen het NMo." Deze organisatie staat overigens niet achter het plan om zo'n stichting op de richten en bij haar onder te brengen. "Maar wellicht wel op termijn", spreekt Van Meerten haar hoop uit.

Stichting De Vesting Naarden, die zich tot op heden onthield van commentaar, reageert ook nu met enige terughoudendheid. Ze begrijpen dat De Vesting invloed wil houden en een lobby is gestart. Voorzitter Rene Meyer: "We hebben vertrouwen in de kennis en kunde die de NMo heeft, maar er is zo veel onduidelijkheid over de financiƫn, daar maken we ons grote zorgen over." Ten aanzien van de nieuwe Stichting Gooisch Erfgoed is er volgens Meyer op beide punten onduidelijkheid. "Hoe komen ze aan het geld en de kennis en kunde, dat vraag ik me af." De voorzitter benadrukt dat het om een voorlopig standpunt gaat. "Eerst willen we meer duidelijkheid over wat de minister nu precies heeft gezegd en hoe hij gaat handelen."