De werkgroep Licht en Geluid maakt vetpotjes in Fort Ronduit.
De werkgroep Licht en Geluid maakt vetpotjes in Fort Ronduit. Foto: Bob Awick

Burgerzin maakt zich op voor intocht Sinterklaas

NAARDEN - De sinterklaasintocht, het licht en geluid bij Opera Faust, de kerstmarkt. Nee, het is niet de gemeente Naarden die dit soort evenementen organiseert, maar de Stichting Burgerzin Naarden. De club heeft sinds kort vier nieuwe bestuursleden en met Aleid Hamelink een nieuwe voorzitter. Met een nieuwe website en een Facebookpagina maakt de Stichting Burgerzin Naarden een start om zichzelf nog duidelijker op de kaart te zetten.

door Jessica de Jong

Fort Ronduit is het onderkomen van de stichting die sinds 1971 bestaat. Hamelink kwam vorig jaar bij de club. "Ik ben 31 jaar hoofdbode op het gemeentehuis geweest en toen ging ik met pensioen. Ik werd gevraagd en zei ja. Sinds afgelopen zomer is het bestuur weer compleet met zeven man." Burgerzin kent diverse werkgroepen en vrijwilligers die klaarstaan om van ieder evenement een succes te maken. Volgende week zaterdag, 21 november aanstaande, komt Sinterklaas weer aan en dat is toch wel één van de hoogtepunten. Maar liefst 150 vrijwilligers staan op de dag klaar om alles in goede banen te leiden. "Is er iets te doen in Naarden, dan komen wij in actie. Veel mensen weten dat niet, ze denken dat het de gemeente is."

Licht en geluid
Marcel Kruijswijk, medewerker licht en geluid, vertelt hoe hij met zijn werkgroep L&G druk is met de intocht: "We komen iedere week in Fort Ronduit samen met de werkgroep voor de voorbereidingen van de evenementen en om het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Het zijn creatieve mensen. Nu zijn we druk met de verlichting voor op de boot van Sinterklaas en het vullen van de 400 vetpotjes met turf en kerosine die tijdens de intocht op de vestingwallen worden aangestoken. Verder kijken we naar de lichtslangen en de fittingen van de gloeilampen en ook het sinterklaaspodium bij het Arsenaal wordt door ons aangekleed. De stoel, het podium, alles. We hebben nu ook een nieuwe achtergrond: we kregen namelijk van een Naardens bedrijf een sterrenhemel."

Steun
"Veel Naarders en ook bedrijven, ondersteunen ons. Maar ook bewoners verlichten hun huizen of schenken chocolademelk. Samen maken we er iets gezelligs van." De werkgroep telt momenteel tien mannen en twee vrouwen, maar er is nog plek voor nog eens vijf tot tien personen. "Je moet kunnen improviseren en een beetje handig en enthousiast zijn. We hebben een leuke groep mensen, dus wie wil nodig ik graag uit om eens te komen kijken", zegt hij enthousiast.

De Stichting Burgerzin zou het financieel graag iets breder hebben. Penningmeester Els Hillebrandt vertelt dat de grootste kostenpost de verwarming in het fort is. "Daar komt ook de huur nog bij. We huren ook een deel van een pand op het industrieterrein waar de kleding voor Sinterklaas en Kerstmis wordt opgeslagen."

'Ook voor een buurtfeest kun je onze audio-apparatuur huren'

De voorzitter ziet ook dat er wat moet gebeuren. "We horen dat het subsidieplafond omlaag gaat en dat gaat voor alle verenigingen gelden." Om zelf meer inkomsten te genereren zijn er diverse ideeën. "We willen graag wat meer vrienden die zich bij ons aansluiten. Daarnaast kunnen ondernemers en inwoners ons inhuren bij feesten en partijen. Wij komen dan met onze licht- en audioapparatuur en daar vragen we een klein bedrag voor. Vroeger deden we dit veel vaker bij straat- en privéfeesten en natuurlijk bij verenigingen. We hopen dat daar wat meer uitkomt."
Hillebrandt: "We beknibbelen op de uitgaven, maar neem bijvoorbeeld het pak van de kerstman. Dat is nu zo versleten. Er moet gewoon een nieuw pak moet komen. Daar ontkom je niet aan."

Actief bestuur
Bestuurslid Hans Kuijer laat nog weten dat Burgerzin een hele leuke club is met een actief bestuur. Els Hillebrandt merkt daarbij op dat ze dit jaar de kerstmarkt in een nieuw jasje hebben gestoken. "Veel mensen denken ook weer dat in dit geval de ondernemers dit organiseren, maar opnieuw zijn wij het. De markt komt op het Ruijsdaelplein. Daar ziet het er sprookjesachtig uit met de verlichte Utrechtse Poort, 60 kramen en een levende kerststal in de Gele Loods. Kortom; een feest voor iedereen."

Vrienden gezocht
Wie kennis wil maken met de Stichting Burgerzin Naarden, vrijwilliger of vriend wil worden of een kraam voor de kerstmarkt wil huren, kan kijken voor informatie op stichtingburgerzin.nl.