Afgelopen maand gaf Rugby Club 't Gooi een grote groep vrouwen hun eerste rugbyles.
Afgelopen maand gaf Rugby Club 't Gooi een grote groep vrouwen hun eerste rugbyles. Foto: Bob Awick

'WK rugby beste reclame voor onze sport'

NAARDEN - Met elke avond het beste rugby ter wereld op tv heeft de rugbysport momenteel geen klagen over aandacht. "De beste reclame voor onze sport", noemt bestuurder Sjoerd van Klink van de Naarder Rugby Club 't Gooi het.

door Sjoerd Stoop

Hoewel de club al jaren op veel vlakken meedoet met de beste teams van het land en een groot ledenbestand heeft, doet de club er nu alles aan om de rugbysport lokaal nog beter op de kaart te zetten. "Alles om meer mensen warm te maken voor onze prachtsport."
Rugby leeft...
"Ja, dat merk je echt overal. Als rugbyers worden we deze weken veel aangesproken over rugby."

Wat doet de club allemaal deze WK-weken?
"We doen echt heel veel om de rugbysport lokaal meer op de kaart te zetten. Afgelopen maand hadden we een soort open rugbyavond voor vrouwen. Partners van onze spelers of moeders van onze jeugdleden kregen hun eerste rugbyles. Dat was heel leuk en ze stonden ook echt te trappelen om een keer te rugbyen. Volgende week hebben we eenzelfde soort avond voor mannen. Alle mannen mogen meedoen. Daarnaast vertonen we veel WK-duels op groot scherm en proberen we veel reclame te maken voor ons eerste team. Later deze maand hebben we een soort WK-feestdag. Nadat ons eerste team zelf een topduel speelt, start de WK-finale. Dat moet echt een feestje worden op de club. We hopen dat we daarmee meer mensen naar de club trekken."

Hoe gaat het met Rugby Club 't Gooi?
"Het gaat erg goed, op alle vlakken. Onze jeugdteams behoren tot de beste van het land en datzelfde geldt voor het eerste team. Dat doet elk jaar mee met de beste teams van het land. Daarnaast hebben we meerdere teams met recreanten. We hebben over aanwas geen klagen, zeker vergeleken met andere clubs gaat het gewoon goed wat dat betreft. Onze club staat er goed op."
Waarom rugby?
"Mensen vragen me dat vaker. Veel jeugd gaat sneller voetballen of hockeyen, maar raken toch al snel verknocht aan rugby als ze het een keer doen of gewoon een keer langskomen op onze club. Je kunt rugby een sport noemen, maar zelf noemen we het ook een levenswijze. Je sport samen, maar we doen ook veel met elkaar en voor elkaar. Ook naast het veld. We gaan voor elkaar door het vuur. Je merkt dat rugbyers leven voor de club. Daarnaast doen we ook aan een hele nette sport. Je moet je voorstellen: onze teams komen met jasje-dasje naar de club, na afloop wordt er gespeecht over het verloop van de dag en wordt de tegenstander bedankt. Voor veel mensen gaat er een wereld open als ze op de club komen. Van rugby leer je veel, ook levenslessen."