Een uitbundige Paul Fagel neemt het lintje in ontvangst.
Een uitbundige Paul Fagel neemt het lintje in ontvangst. Foto: Bastiaan Miché

Topkok Paul Fagel blij verrast met lintje

NAARDEN - Sinds afgelopen maandag mag Paul Fagel zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De in Vreeland wonende Fagel ontving de de koninklijke onderscheiding uit handen van Marc Witteman, burgemeester van Stichtse Vecht. De happening vond plaats in Brasserie Het Arsenaal, voorheen het domein van Fagel.

Het lintje ontving Fagel onder meer vanwege zijn vele persoonlijke verdiensten als topkok en als docent praktijkbegeleiding bij het ROC Mondriaan. De 73-jarige Fagel was maar liefst 55 jaar werkzaam in de horeca en stond aan de wieg van diverse bekende topkoks.

Bij Fagel zelf moet het allemaal nog landen. "Ik had dit niet verwacht, zelfs nooit aan gedacht. Ik had mensen er wel eens over horen praten, maar ik dacht echt: dat kan helemaal niet." Hij vond het feestje geweldig. "Het was echt een complete verrassing, alles was geheim gehouden. We zouden naar een concert gaan en eten in Het Arsenaal. Ik wil iedereen bedanken die zo veel moeite heeft gedaan. Ik waardeer dat zeer." De 62 gasten, waaronder zijn vrouw, twee dochters, kleinkinderen en dierbare vrienden ,hadden zich in de serre van de Brasserie verstopt. Jan Willem Schuld, sinds een aantal jaar eigenaar van Arsenaal Restaurants, zat in het complot. Hij lokte Fagel met een smoesje mee naar de Brasserie en gezellig keuvelend kwamen ze daar aan. De overrompelde Fagel werd met luid applaus ontvangen. Er volgden speeches van onder meer zijn vrouw en Steve van der Ven (bekend van het Stan Huygensjournaal). Van der Ven gaf een overzicht van alles wat Fagel in gang had gezet en bereikt. Behalve op het culinaire vlak zet Fagel zich ook al jarenlang in voor diverse liefdadigheidsevenementen. Zoals de Nierstichting, het Ronald McDonald Huis, KWF Kankerbestrijding en Foster Parents. Fagel wordt ook gezien als de grote verbinder tussen onderwijs, horeca en bedrijfsleven. Hij werkte mee aan het in 1989 gestarte project smaaklessen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8.
De voordracht was een aantal jaar geleden in gang gezet, maar vanwege persoonlijke omstandigheden stopgezet. Fagel werd onder meer voorgedragen door Cees Helder (o.a. Parkheuvel en de Cees Helder Academie) en Koninklijke Horeca Nederland.