Koor en solisten in actie in de slotscène van Faust.
Koor en solisten in actie in de slotscène van Faust. Foto: Lijsbeth Siegersma

Repetities voor open- luchtopera in volle gang

NAARDEN - Het is aftellen geblazen vor de amateurzangers van Go! Opera. De voorstelling genaamd 'Faust' is de eerste grote productie van Stichting Amateurkoor waarin regionale projectkoren en professionele musici samen een unieke openluchtproductie maken.

door Chris Eken

Zowel in Naarden als in Rijs (gemeente Friese Meren) bereidt een groep koorzangers zich al tijden voor op een unieke belevenis. Zij studeren een zogenaamde operapastiche in. Dat is een operavorm waarbij operamuziek uit verschillende bestaande opera's wordt samengesmeed tot een 'pastiche'. De verhaallijn van een bestaande opera vormt de inspiratiebron voor een nieuw verhaal. In dit geval gaat het om het verhaal van Faust, een plastisch chirurg die onder invloed van een weddenschap tussen God en de duivel valt voor de verleidingen van roem en rijkdom.

In groepjes druppelen de eerste zangers de repetitieruimte binnen. De meeste zijn met elkaar meegereden naar deze grote gezamenlijke repetitie die een hele dag duurt en wordt gehouden in een kerkzaal in Lelystad. Vol verwachting kijken de amateurzangers uit naar wat deze dag hen gaat brengen. Studeerden de twee groepen tot nu toe elk in hun eigen omgeving, vandaag smelten ze samen tot een geweldig koor, want er is één ding dat hen bindt: zij vormen het projectkoor van de operapastiche Faust.
Het is een beetje zoeken naar een prettig plekje om te zingen als Roy Voogd, artistiek leider en dirigent, het woord neemt. "We gaan vandaag hard werken aan de regie van Faust. We krijgen onze vaste plek in de ruimte, leren naast wie we staan. Zorg dat je dit goed onthoudt!" En hard werken is het! Claudia van Rooij, de regisseur, heeft de hele mis-en-scène uitgewerkt en neemt de zangers stap voor stap mee door het verhaal. Ondertussen geeft ze aanwijzingen en vertelt ze hoe de aankleding van het geheel wordt. Zo spiegelt ze het de zangers voor: "Jullie dragen zwarte kleding. Niet een beetje zwart of donkerblauw, geen witte accenten. Nee, alles moet zwart zijn. En iedereen brengt van thuis een wit overhemd mee want daar gaan we iets speciaals mee doen!"

Overgave
Het is geweldig om te zien hoe ruim tachtig liefhebbers van koorzingen geconcentreerd en met passie en overgave in beweging komen. De muziek zit er bij de meesten al goed in en de teksten kennen bijna geen geheimen meer. Maar het al zingend lopen, op de juiste plek uitkomen en dan weer naar de volgende scène bewegen kost veel energie. Zoals Kitty, een van de sopranen, verzucht: "Serieus werken, maar met regelmatig een vrolijke lach!" Toch schrijft Ingrid Stijsiger, de vocal coach van de zangers, haar vingers blauw aan opmerkingen voor het verbeteren van de zang. Bewegen en ook nog zuiver zingen is voor mensen die dat niet gewend zijn nogal een opgaaf. De aanwijzingen van Ingrid zijn dan ook een enorme steun.
Het resultaat van de repetities is te bewonderen op zondag 13 september in Rijs en op zondag 27 september in Naarden. De voorstelling in Naarden vindt plaats op vestingwal Ravelijn 2 om 15.00 uur.
Kaarten kosten 25 euro, kinderen betalen 20 euro. Kaartjes zijn te koop via de GOopera.nl.