Anne Maaike Wagenaar is tegen de aanstaande sloop van de bosjes.
Anne Maaike Wagenaar is tegen de aanstaande sloop van de bosjes. Foto: Lisa van Dorp

Petitie tegen bomenkap natuurgebiedje Vogelasiel

NAARDEN - De gemeente gaat deze maand nog verder met het kappen van de bomen op het veldje achter het Vogelasiel. Uit onderzoek van de wethouder blijkt dat er geen ringslangen op het terrein leven. De kap was in december stilgelegd vanwege de mogelijke aanwezigheid van de beschermde diersoort. Buurtbewoners zijn tegen. Anne Maaike Wagenaar verzamelde 300 handtekeningen tegen de kap.

door Lisa van Dorp

Stop met kappen, behoud dit unieke natuurgebiedje, is de strekking van Wagenaars petitie. De 43-jarige Naardense die aan de Van Limburg Stirumlaan woont, laat dagelijks haar hond uit op het wandelpad naast het te kappen veldje. "Ik word er elke dag mee geconfronteerd dat het hier straks een kale boel wordt. Ik weet zeker dat hier allerlei beesten zitten, waaronder ringslangen. Vorige zomer vonden mijn kinderen hier nog een slangenhuid. Niet zo lang geleden heb ik zelfs vossen gezien. Deze plek mag niet verdwijnen."

Om de natuur te redden begon ze een online petitie, ging ze langs de deuren in de Keverdijk en zette bordjes langs het terrein met de petitie erop. Dik 300 Naarders zetten inmiddels hun handtekening. Wagenaar biedt ze op korte termijn aan aan verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse (CDA).

De petitie volgt op eerdere protesten van Naarders tegen de kap. Onderwerp van discussie is een stuk grond ter grootte van een fors voetbalveld (1,3 hectare) in de schootsvelden tussen de Burgemeester Jur. Visserlaan en de Van Limburg Stirumlaan. Het terrein is wilde natuur, dichtbegroeid met bomen, struiken, brandnetels en berenklauwen. De gemeenteraad besloot maart vorig jaar dat het boslandje weiland moet worden om de oude zichtlijnen vanaf Stadzigt op de Vesting te herstellen.

Op 1 december ging de zaag erin, tegen het zere been van een aantal buurtbewoners die genieten van het wilde stukje groen en van andere Naarders die zich om de natuur bekommeren. Het sloopwerk werd na twee dagen stilgelegd: de rijksdienst die verantwoordelijk is voor de Flora en Faunawet was getipt door Naarders dat er ringslangen zouden leven. Lees verder op pagina 3.