Spandoeken trekken direct de aandacht.
Spandoeken trekken direct de aandacht. Foto's: Jessica de Jong

Gesnoeide taxus inleveren voor het goede doel

BUSSUM / NAARDEN - Het is mooi weer, het groen staat uitbundig en dus is het tijd om te snoeien. Wie een taxus in de tuin heeft staan wordt door het GAD gevraag het jonge en zuivere gedeelte apart te houden en te storten in speciale bakken. De reden: in de jonge twijgen van de taxus zit baccatine, een belangrijke grondstof bij de productie van chemokuren ter bestrijding van kanker.

Ina Ros laat namens de GAD weten hoe het met het inzamelen verloopt. "We hebben nu 25 kuub ingezameld op onze scheidingsstations in Gooi en Vechtstreek. Het inzamelen kan nog tot en met 31 augustus.

Chemotherapie
Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. De stichting Vergroot de Hoop heeft vorig jaar door het hele land al materiaal bijeen gebracht voor meer dan 10.000 chemotherapieën.
De inzameling van Stichting Vergroot de Hoop krijgt de medewerking van gemeentes die hun inzamelpunten ter beschikking stellen. Dat gebeurt nu dus ook op het scheidingsstation naast de Karwei.

Chemotuin
Vergroot de Hoop doneert per kubieke meter 50 euro aan een regionaal doel dat zich richt op behandelingen rondom kanker. Hier in de buurt is gekozen voor de Chemotuin bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum. In deze tuin kunnen patiënten buiten zijn terwijl de chemo wordt toegediend. Dat verlaagt volgens het ziekenhuis het gevoel van stress en onzekerheid van patiënten en komt dus hun welzijn en de therapie ten goede.

Het zijn niet alleen particulieren die de komende tijd taxus inzamelen. Ook hoveniers doen dit. Spaans Hoveniers aan de Meentweg in Bussum zamelt bijvoorbeeld al jaren taxus in voor het goede doel. "Natuurlijk doen wij daar aan mee. Het is ook niet echt een gedoe voor ons, je moet gewoon netjes werken. Als we een haag snoeien, dan leggen we een zeiltje op de grond. Het gaat om het korte snoeisel, dat leveren we in bij Den Ouden in Muiderberg. In bijna iedere tuin staat wel een taxus, maar als je bij een appartementencomplex werkt heb je zomaar heggen van honderd meter lang."

Meedoen
Inwoners kunnen meedoen door hun taxussnoeisel tot 31 augustus in te leveren bij het GAD scheidingsstation in Bussum.

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie
Jonge twijgen van de taxus.