De betreffende buizerd.
De betreffende buizerd. Foto: Guul Nap

Gewonde buizerd aan Verlengde Fortlaan gered

door Gerard Buhr

NAARDEN - Een gewonde buizerd is vorige week gered dankzij de alertheid van buurtbewoner Guul Nap en zijn Jack Russel. Correspondent Gerard Buhr doet verslag.

Vorige week was er nogal wat reuring aan het einde van de Verlengde Fortlaan, in de bosjes van het Laegieskamp. Daar liet de heer Guul Nap, toevallig een nieuwe bewoner in 'mijn' flat aan de Boslaan, zijn foxterriër Lyra uit. Het volgende gebeurde.

Wegfladderen
De ruim 10 jaar oude, maar nog fitte en alerte Jack Russel fox terriër Lyra sloeg plotseling keffend en heftig opgewonden aan. Reden genoeg voor Guul om eens een kijkje te nemen wat daar nou helemaal aan de hand was. Min of meer geschrokken en zeker een tikkeltje beduusd zag hij in het struweel een grote vogel moeilijk wegfladderen.

Omdat het geen doen was het dier in zijn eentje in een hoek te drijven belde hij met Martijn Niewenhuis, eveneens een medeflatbewoner en die goed op de hoogte is van zaken die met de natuur te maken hebben. Ondertussen was ook de wagen van de dierenambulance gebeld en inmiddels ter plaatse. Met hun drietjes gelukte het de arme buizerd, want daar bleek het dus om te gaan, dusdanig in een hoek te drijven dat hij tenslotte gevangen kon worden. Niet lang daarna belandde het dier in het vogelasiel in Naarden.

Geringd exemplaar
Het hele verhaal kwam mij een dag later, bij stukjes en beetjes, ter ore en meteen stapte ik op de fiets en reed naar Naarden om zelf eens poolshoogte te nemen. Inderdaad stond de buizerd keurig geregistreerd in de computer van deze zeer nuttige instelling. Maar toen kwam de absolute verrassing. De buizerd bleek een geringd exemplaar te zijn.

Voor mij nauwelijks te vatten dat de heren vangers dat niet hadden gezien, maar goed, in Naarden bleek dat dus. En omdat de huidige techniek razendsnelle uitwisseling van allerlei data mogelijk maakt, wisten ze bij het vogelasiel al vlug dat deze Buizerd (Buteo buteo) maar liefst 16 jaar oud bleek te zijn. Hij was in 1999 geringd in Laren en kennelijk altijd in de buurt gebleven. Heel bijzonder, want buizerds in het wild hebben een gemiddelde leeftijd van rond de 8 jaar en in gevangenschap kunnen ze wel een jaar of 20 worden. Dus dit geredde exemplaar is ruim 2 keer zo oud als te verwachten was.

Vrijgelaten
We zullen deze buizerd gelukkig over enkele weken weer kunnen zien vliegen. Hij bleek een enkelvoudige breuk in de vleugel te hebben (waardoor zal nooit duidelijk worden). Inmiddels zit de vleugel goed en wel in een spalk en wordt de vogel over een week of twee gerevalideerd, waarna hij vrijgelaten zal worden. Rest mij te besluiten om de lezers te prikkelen tot een bezoekje aan het vogelasiel in Naarden en er een kleine gift achter te laten. De hele natuur zal u dankbaar zijn.