Veel dagjesmensen op het terras en op de fiets.
Veel dagjesmensen op het terras en op de fiets.

Vakantie vieren in Naarden; veel fietsers en wandelaars

NAARDEN - De zomer is het ideale moment voor een bezoek aan Naarden Vesting. De historische Vestingtad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen uit zowel binnen- als buitenland.

Greet de Weger en Wim Peeks kijken wat om zich heen bij het stadhuis. Ze komen uit Meppel en fietsen de Zuiderzeeroute. "We doen er ongeveer twee weken over. Nu komen we door Naarden en we blijven hier ongeveer twee uurtjes. We willen in ieder geval over de wallen lopen."
Bij de Grote Kerk zitten moeder Tanni en zoon Tungi uit California op een bankje met koekjes. De moeder van Tanni woont in Naarden en daar zijn ze momenteel op bezoek. Tanni heeft zelf een paar jaar in Nederland gewoond en is vijftien jaar geleden voor het laatst in Naarden geweest. Ze vindt de historische binnenstad erg mooi. Ze zijn op de fiets en onderweg naar het Naarderbos." Tanni vindt de architectuur hier erg interessant. "Het is heel anders dan in Amerika."
Bij het VVV Informatiecentrum is het momenteel erg druk laat Ingrid Pieneman weten. "Ongeveer 80 procent Nederlandse en 20 procent buitenlandse toeristen, waaronder veel Belgen en Tsjechen. Er is veel vraag naar de stadswandeling, de ansichtkaarten en natuurlijk de fietsroutekaarten. Het dagje Naarden met bezoek aan het Vestingmuseum, koffie en een rondvaart loopt ook goed. Vragen die binnen komen gaan vaak over waar een toilet of een pinautomaat is. Ook willen vele mensen een fietspomp, die gaan we waarschijnlijk maar aanschaffen."
Voor het VVV kantoor zitten Janny Timmer en Lies van der Meen uit Putten op een bankje. Ze zijn de hele dag onderweg. "De auto staat in Laren en we fietsen nu de Gooimeerroute van 38 kilometer. Naarden is een mooie, oude stad en ziet er verzorgd uit."
In het Comeniusmuseum komen Tsjechen en Slowaken in bosjes binnengelopen. Elena van Kleeff verwelkomt ze in het Tsjechisch, Slowaaks of Pools. "Het is hartstikke druk. Veel mensen zijn verrast om te horen dat Comenius hier in Naarden is begraven. Comenius maakt veel emoties los, vooral bij mensen met een Tsjechische achtergrond. Hij was een wereldbeschermer met internationale bekendheid die echt iets heeft achtergelaten. Hij maakt de Tsjechen erg trots."
Meneer Zieltjens uit Rotterdam staat bij het Arsenaal te wachten op zijn vrouw. "We passen op een huis in Hilversum en maken fietstochten in de omgeving. Ik heb vroeger in Bussum gewoond, het valt mij op dat er veel vernieuwd en gerenoveerd is. Naarden is veel mooier geworden."

'Veel emotie na bezoek Comeniusmuseum'
Moeder en zoon uit de Verenigde Staten.
Meneer Zieltjens uit Rotterdam.
Janny en Lies komen uit Putten.
Greet en Wim fietsen de Zuiderzeeroute.