Het nieuwe logo van Gooise Meren.
Het nieuwe logo van Gooise Meren. Foto: Gemeente Gooise Meren

'Saaie kleuren, standaard lettertype, foto is leuk'

NAARDEN – Het logo van de nieuwe gemeente Gooise Meren moet bijdrage aan de visuele identiteit van de fusiegemeente en de ambities en kernwaarden versterken. Tenminste, dat is het beoogde doel van de drie gemeenten: Bussum, Naarden en Muiden. De reacties op het logo zijn wat lauw, de meningen verdeeld.

In de ochtend is het op de donderdagmarkt in Bussum nog wat stilletjes, maar men is wel bereid om zijn of haar mening te geven. Een een ouder echtpaar: "Ik vind het niet mooi, de naam klopt niet, waar zijn de meren? Het logo gaat nog wel." Of de moeder en dochter die de kleuren wel wat saai vinden, maar de combinatie met de foto wel weer kunnen waarderen.Een jong stel, zij komt uit Naarden, hij uit Bussum, had het logo niet eerder gezien. "We vinden het paars wel mooi, de combinatie met goud niet." Verdere opmerkingen: "Doe maar luxe", "De kleuren zijn saai, ze vallen een beetje in het niet bij de foto van de kinderen, groen en blauw was mooier geweest." Of: "Ach, je moet een logo hebben." Een enkeling neemt het logo beroepsmatig eens flink onder de loep zoals de mevrouw die opgeleid is als grafisch ontwerper: "Ik vind het goed dat het eerste deel en het tweede deel apart te gebruiken zijn en bij de foto krijg ik een beetje een 'Escher' gevoel. Maar, het eerste deel, de twee letters, leidt af. De driehoekjes daar zijn heel anders dan de stijl van de andere letters." Een andere dame vindt het er absoluut niet grafisch uitzien. "Door de combinatie van de kleuren krijgen het paars en goud een bruine gloed. Geen frisse kleuren."

Ook de Naarders zijn niet direct positief. In de Marktstraat reageren wat voorbijgangers. "Als je een logo moet uitleggen is dat niet goed." Een ander:"De combinatie met foto is niet mooi. Je moet geen foto met mensen gebruiken, maar juist de drie gemeentes erin verwerken: Het Muiderslot, De Vesting en iets uit Bussum." Een ander: "De naam is prima, het logo is niet zo belangrijk omdat we ons toch als Naarders blijven profileren."

Een rondje langs enkele Muiders leveren verschillende reacties op. Een mevrouw grapte: "Ik vond het wel aardig, die 'GM', Groot Muiden." Ze vindt het logo niet spectaculair, maar wel netjes. "Het kan in ieder geval lang mee denk ik." Een andere inwoner reageert: "Ik schijn er van alles in te moeten zien, water en een kasteel. Dat water zag ik wel, maar dat kasteel niet. Ik had wel iets spannenders verwacht." Een Muider ondernemer noemt het een gemiste kans."Voor vier dorpen/steden die zo veel moois te bieden hebben vind ik dit een saai logo. Het had wel wat creatiever gemogen, zeker als je ziet hoeveel kunstenaars in Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum rondlopen."