Bijen vinden een koel onderkomen in de Lage Flank.
Bijen vinden een koel onderkomen in de Lage Flank. Foto: Jessica de Jong

Bijenkoninginnen logeren bij de Lage Flank

NAARDEN - Imker Liesbeth van der Pol zat werkelijk met de handen in het haar toen ze vernam van de hittegolf. Want waar moest ze heen met haar bijen en Koninginnen die ze speciaal kweekt? Gelukkig sprong het Vestingmuseum te hulp en konden de bijen een koel plekje krijgen in de Lage Flank.

"Ik heb op zeven locaties in Bussum en Naarden bijen staan. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van nieuwe volken. Ik teel een ras Koninginnen. Ik wil namelijk vreedzame bijen die niet zwermen. De helft van de genen wordt doorgegeven aan de nakomelingen via de Koningin. Je kan daarin nog een stap verder gaan door ook te selecteren op raszuivere mannetjes." De Bussumse imker zat tijdens de hittegolf vooral omhoog met 29 kastjes, gevuld met een handje bijen. "In deze kleine kastjes zit een handjevol bijen met een nieuwe, jonge, Koningin. Ze worden een dag of 3 opgesloten in het pikken donker zodat ze een grote happy family worden. Omdat ze donker moeten staan en niet te warm kunnen worden zocht ik een kelder."

Via het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum was Van der Pol al eerder in contact gekomen met het Vestingmuseum. "Ik heb ze opgebeld en vroeg of ze een plek hadden in de Kazermatten. Het was direct geregeld. Zo fijn, ik kreeg er kippenvel van. Wat een opluchting. Via een vrijwilliger kon ik aan de sleutel van de Lage Flank komen en de bijenkastjes plaatsen. De kastjes zijn gevuld met voeding, maar twee keer per dag hebben ze verzorging nodig. Inmiddels heb ik ze uit de kelder gehaald en staan ze nu elders in de Vesting, verstopt onder de bomen, lekker koel in de schaduw."