Het bouwplan dat de gemeente 24 juni presenteerde aan de Keverdijkers.
Het bouwplan dat de gemeente 24 juni presenteerde aan de Keverdijkers.

Buurt blij met groen plan voor centrum Keverdijk

NAARDEN - De bewoners van de Keverdijk zijn tevreden over het plan voor de herinrichting van het centrum van hun wijk dat de gemeente vorige week presenteerde. "Een parel in het participatieproces", zegt buurtbewoonster Heleen Pel. "Alle wensen van de buurt zijn erin verwerkt."

In een bomvol jongerencentrum SCAN presenteerde de gemeente woensdag het definitieve vlekkenplan voor het gebied tussen de Kolonel Verveerstraat, Majoor Kampstraat en de B. van Rooijenstraat. De raad wees het gebied al in 2003 aan als ontwikkellocatie: er moeten nieuwe woningen komen en bestaande faciliteiten moeten worden opgeknapt.

"Het plan is heel goed ontvangen in de wijk", stelt Pel, die twee jaar geleden met mede-buurtbewoners een actiecomité oprichtte uit protest tegen de gemeentelijke nieuwbouwplannen voor het gebied. De gemeente had toen plannen voor 80 woningen en een 'Kulturhus' middenin de wijk, maar had verzuimd buurtbewoners erbij te betrekken. Een uitgebreid participatieproces volgde, waarvan het voorlopige eindresultaat vorige week werd gepresenteerd.

Het plan oogt vooral groen. Het grote speelveld blijft het hart, nu met een 'open en parkachtige uitstraling'. Dwars op de Kolonel Verveerstraat komen appartementengebouwen voor senioren en koopwoningen. De SCAN en De Schakel krijgen een gebouw van twee verdiepingen, naast het winkelcentrum. Daarin is ook plek voor een bieb en peuterspeelzaal. De moskee houdt een apart gebouw en krijgt er een verdieping bij. Parkeren kan langs de randen.
Balans
"Het is allemaal in balans", vindt Pel. "De waardes van het gebied die wij als bewoners belangrijk vinden, zitten allemaal in het plan. Het centrum is nog steeds een ontmoetingsplek, een open ruimte met daaromheen woningbouw en faciliteiten. Het staat niet los van elkaar: groene stroken verbinden de gebouwen."
Hoewel het plan vooral een optelsom lijkt van de wensen van bewoners, is het volgens wethouder Marleen Sanderse ook acceptabel voor woningcorporatie Dudok Wonen. Die moet het als ontwikkelaar kunnen financieren. "De hele stuurgroep staat achter het resultaat", zegt Sanderse. "Ik ben trots." De raad neemt in september een besluit over het plan.