Vier avonden op rij duwen vrijwilligers bewoners van De Veste in hun rolstoelen een rondje door Naarden.
Vier avonden op rij duwen vrijwilligers bewoners van De Veste in hun rolstoelen een rondje door Naarden.

Rolstoelvierdaagse
op losse schroeven

NAARDEN - Jaarlijks houdt zorgcentrum De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan een rolstoelvierdaagse voor bejaarde bewoners. Vier avonden lang duwen vrijwilligers rolstoelers een rondje door Naarden, tot groot plezier van alle deelnemers. Maar dit jaar staat de vierdaagse een beetje op losse schroeven: er hebben zich een week van tevoren nog maar twintig begeleiders aangemeld.

"Het is zo'n leuke happening, het zou heel jammer zijn als niet iedereen meekan", zegt Rinus Looman (66). Samen met Erna de Hoed van De Veste regelt de Naarder de vierdaagse al acht jaar op rij. Volgende week, van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli, is editie nummer 9. Tenminste, als er genoeg begeleiders zijn.

Looman weet wat het probleem is. De middelbare scholen kennen geen verplichte maatschappelijke stage meer en daar kwamen veel handjes vandaan. "We hadden de afgelopen jaren zeker twintig scholieren die ons kwamen helpen in het kader van hun maatschappelijke stage. Maar die is niet meer verplicht en nu komen we duwers tekort."

De twintig vrijwilligers die zich hebben opgegeven, zijn personeel van Amaris en familieleden van de deelnemers: bewoners van de Bonnet, de Schans, de Beer en de Veste die weinig tot nooit buitenkomen. Volgens Looman loont het om mee te doen als vrijwilliger. "Deze mensen komen uit Naarden, voor hen is het een feest der herkenning tijdens het rondje buiten. Je loopt de hele tijd te kletsen. Het merendeel is goed bij, hoewel sommigen van ouderdom af en toe wat verward kunnen zijn. Na afloop zeggen ze: wat hebben we genoten."

Looman hoopt dat er zich alsnog voldoende mensen spontaan opgeven. "Het zou heel triest zijn als deze oudjes volgende week de gelegenheid missen om een rondje te maken door hun omgeving. Dus (ex-)scholieren meld je aan, ook al is het geen verplichting meer."

Mee helpen?
Aanmelden bij Erna den Hoed op 035-6944012 of e.denhoed@amaris.nl.