De reddingsbrigade komt in actie op het Gooi-, IJ- en Eemmeer.
De reddingsbrigade komt in actie op het Gooi-, IJ- en Eemmeer. Foto: Foto Miché

Nieuwe koers voor Reddingsbrigade

NAARDEN - Het was even stil rond Reddingsbrigade Naarden toen de gemeente de subsidie stopzette. Maar met een nieuwe koers en een open dag aanstaande zaterdag laten de vrijwillige hulpverleners weer van zich horen. Bestuurslid Vincent Stoit vertelt.

De vrijwilligersclub kreeg vorig jaar voor het laatst een subsidie van ruim 16.000 euro van de gemeente. De gemeenteraad stopte ermee omdat een raadsmeerderheid vindt dat de veiligheid op de Naardense wateren (Gooimeer) beter gegarandeerd wordt door de 24-uurs beschikbaarheid van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM), die een post in Huizen heeft. De RBN biedt geen 24/7 dekking omdat de club met vrijwilligers werkt. "Jammer," zegt Stoit (32), "maar wij gaan gewoon door want we hebben wel degelijk wat in huis."

Hoe doen jullie het nu, zonder subsidie?
"We hebben een spaarpotje waar we drie jaar mee vooruitkunnen, mits er niets met onze dure boten gebeurt. In die tijd gaan we ons nut bewijzen. Samen met Reddingsbrigade Nederland hebben we een nieuwe koers ontwikkeld. We zijn dit seizoen alleen in het weekend beschikbaar tussen 12.00 en 17.00 uur. Dat is de periode dat het er het meeste gebeurt op het water. Als we een melding krijgen, gaan we er met de KNRM op af. Maar omdat wij in het weekend op onze post in de jachthaven Naarden zitten, kunnen we er eerder zijn dan de KNRM. Wij zijn met één minuut de jachthaven uit, de KNRM-mensen moeten bij een melding eerst van huis komen. Met de tijdswinst die wij in het weekend creëren, hopen we levens te kunnen redden."

En wat als er doordeweeks iemand op het water in nood is?
"Dan komt de KNRM in actie. We kunnen met twintig actieve kaderleden alleen in het weekend onze post bezetten. Daar maken we roosters voor. Met meer leden kunnen we onze beschikbaarheid vergroten."

Dus jullie zijn een extra zekerheid voor weekendwatersporters?
"Inderdaad. Maar we kunnen ook door Reddingsbrigade Nederland ingezet worden bij rampen als onderdeel van de nationale rampenvloot. Met 140 leden zijn we een semiprofessionele hulpverlenersorganisatie én ook nog een zwemvereniging voor kinderen vanaf zes jaar. Dat willen we op de open dag aan Naarders en bestuurders laten zien."

Vertel eens over de open dag.
"Zaterdag is iedereen van 13.00 tot 17.00 uur welkom op onze post in de jachthaven. We hebben verschillende vaartuigen op de kant liggen die mensen kunnen bekijken. Je kunt voor twee euro meevaren op onze reddingsboten. Die gaan zo'n 60 kilometer per uur en dat is hard op het water, omdat je er dicht op zit. Verder kun je, onder leiding van onze instructeurs, iemand leren redden vanaf de wal, iemand leren reanimeren en met een portofoon instructies leren geven."

20 juni is iedereen van 13.00 tot 17.00 uur welkom in de jachthaven
De reddingsbrigade aan het werk.