Erik-Jan Geniets en Frank Detrixhe coördineren het OFF-fotofestival.
Erik-Jan Geniets en Frank Detrixhe coördineren het OFF-fotofestival.

De charme van het OFF-fotofestival

NAARDEN - Veelzijdige en toegankelijke fotografie voor een breed publiek: dat is de charme van het Fotofestival Naarden-OFF volgens Erik Jan Geniets, beroepsfotograaf uit Naarden en Frank Detrixhe, vrijetijdsfotograaf uit Muiderberg. Samen coördineren zij het Fotofestival-OFF. "We bieden een platform voor iedereen die op eigen initiatief wil exposeren tijdens het fotofestival."

Het Fotofestival Naarden-OFF bestaat al sinds het tweede FotoFestival Naarden in 1991. "Het Festival-OFF is een verzameling van alle fotografen die tijdens het FotoFestival Naarden op eigen initiatief iets ondernemen", schetst Erik Jan het kenmerkende ervan. Zowel beroepsfotografen als amateurs doen mee met het Festival-OFF. "Iedereen die wil exposeren kan dus meedoen. We hebben bijvoorbeeld ook vaak exposities van fotografen die voor het 'gewone' festival zijn afgewezen en via het Festival-OFF toch een plek kregen. Binnen het OFF-circuit hebben we daarentegen ook fotografen gehad die later aan het 'gewone' festival meededen; het is mooi dat het naast elkaar kan bestaan", aldus Frank.

Fotogroep Delta F, waar Frank deel van uitmaakt, pionierde met het Festival-OFF in 1991. "In 1990 kwam ik de term 'OFF' in Arles in Frankrijk tegen op het fotofestival daar. Vervolgens hebben we de term in Naarden geïntroduceerd en exposeerde ik met de fotografen van fotogroep Delta F onder de naam 'Festival OFF'. Erik Jan heeft de organisatie in 1995 samen met Eddy van Wessel, die de Zilveren Camera heeft gewonnen voor zijn fotoserie over de opstand in Syrië, wat professioneler aangepakt door de coördinatie te verzorgen en sponsors te gaan zoeken. Zij lieten bijvoorbeeld folders, posters en vlaggen maken", vertelt Frank.
Het verschil met het festival dat de stichting FotoFestival Naarden organiseert, is dat er geen ballotage plaatsvindt en dat de deelnemers zich ook niet aan een thema hoeven te houden. Voor het Festival-OFF is iedere fotograaf vrij om te exposeren wat hij wil. "We willen geen vast thema omdat fotografen het op eigen initiatief ondernemen. Er zijn wel fotografen die aanhaken op het thema, maar dat is niet verplicht. Dat sturen wij niet. Wij kijken ook niet naar de kwaliteit. Fotografen financieren hun eigen expositie en wij als coördinatoren zorgen ervoor dat er een vlag komt en dat de fotografen genoemd worden op de website en in het promotiemateriaal. Dat is onze belangrijkste taak", geeft Erik Jan aan. "Wij faciliteren de deelnemende fotografen dus hoofdzakelijk", vult Frank aan.

"De kwaliteit is vaak heel goed, maar soms ook dramatisch slecht", geeft Erik Jan kritisch aan. "Maar daar geven we bewust geen sturing aan. Anders organiseer je eenzelfde soort festival dat de stichting 'FotoFestival Naarden' al doet. De grap is nu juist dat mensen op eigen initiatief iets kunnen doen en de gelegenheid krijgen er iets van te maken. Dan is het niet onze taak om de kwaliteit te bewaken. Dan verlies je ook het hele idee uit het oog om fotografen die buiten het 'gewone' festival vallen, een podium te bieden. Dan ga je mensen uitsluiten en dat willen we juist niet. Wij willen juist een ander circuit aanboren. Het grote voordeel van het Festival-OFF is dat we nog meer fotografie bieden. Er is dus nog meer te zien in Naarden en dat trekt weer meer publiek aan. We krijgen ieder jaar veel enthousiaste reacties van bezoekers. Ze ervaren het als toegankelijke fotografie die niet zo artifarti is. Dat is tenminste de sfeer die ik proef uit de reacties die we krijgen", aldus Erik Jan.