Het beeld van Ek van Zanten heeft een ereplaats gekregen.
Het beeld van Ek van Zanten heeft een ereplaats gekregen. Foto: Lisa van Dorp

Vernieuwd plein is 'wel even wennen'

NAARDEN - Het Ruijsdaelplein heeft zijn veelbesproken make-over gekregen. Dinsdag was de feestelijke opening. Maandag liep het NaarderNieuws alvast een rondje met wat pleinbewoners en twee lokale politici die het initiatief namen voor de opknapbeurt: Marleen Sanderse en Jelmer Kruyt.

door Lisa van Dorp

Terwijl werklui maandagochtend nog de laatste hand aan het plein leggen, geven zeven bewoners hun mening over het resultaat. Bankjes zijn al in gebruik genomen door voorbijgangers, de vijver wordt gevuld. Het nieuwe plein ziet er anders uit dan het oude: strak met nieuwe bankjes, paaltjes, perkjes en dezelfde klinkers als in de Marktstraat en de Cattenhagestraat.

De meesten vinden het mooi geworden, een aantal blijft onverminderd kritisch, iedereen moet nog wennen aan het nieuwe uitzicht. De buurtbewoners weten waar ze het over hebben: de meeste wonen al decennialang op het Ruijsdaelplein. Zo woont Barbara Wagenaar er al 20 jaar, Marijke Udo 30 jaar, Wim Boogaard 40 jaar en Lies van Herwijnen 50 jaar.

Verzorgd
De aanwezige pleinbewoners zijn in grote lijnen enthousiast over het resultaat van de opknapbeurt die in december begon. Het vernieuwde plein ziet er mooi en verzorgd uit, vindt Marijke Udo. Het gras is groen, bomen zijn bewaard, de verbrede stoep voor de huizen is prettig en de nieuwe bankjes en de vijver liggen er lekker bij in de voorjaarszon. "Het is goed dat het plein zijn groene karakter heeft behouden", zegt Ingrid van der Klaauw.

Maar er zijn ook duidelijke kritiekpunten: de verkeerspaaltjes en de verlichting krijgen de handen niet op elkaar. Barbara Wagenaar gruwt van de groene en rode paaltjes met reflecterende banden die de inrit naar het plein vanaf de Kapt. Meijerweg afschermen. "Als ik uit mijn raam kijk, word ik heel triest. Die paaltjes zijn spuuglelijk. Dat is dan de entree van de Vesting. Waarom zetten jullie daar geen bloembak, heg of een kanon neer?", vraagt ze aan de wethouder. Sanderse: "We hebben de paaltjes nodig om het plein van de weg af te schermen. De reflectoren moeten erop zodat automobilisten ze ook in het donker zien. Ze staan er niet voor niets, de eerste dag is er al een auto langsgeschampt."

Lichtgevende prullenbakken
De gemeente paste ook de verlichting aan, op advies van een lichtarchitect. Twee lichtbakken op metershoge palen lichten de Utrechtse Poort uit als het donker is. Volgens de bewoners branden de lampen de hele nacht, maar volgens wethouder Sanderse komt er nog een dimmer op. "Wat zijn die lichtgevende prullenbakken die er om de zoveel meter staan", wil Wagenaar weten. "Dat is de oriƫntatieverlichting", antwoordt Sanderse. De bewoners zijn geen fan van de grijze ronde bakken. "Veel te modern", vindt Wim Boogaard. "We kunnen er bij de evaluatie naar kijken", belooft Kruyt. "Bij elke oplevering van een renovatie of nieuwbouw zijn er restpunten."

Over het beeld 'De Samenwerking' van de Naardense kunstenaar Ek van Zanten dat naast de vijver staat, is daarentegen iedereen enthousiast. Het sculptuur, het logo van Stichting Burgerzin, pronkt nu duidelijk zichtbaar op de stenen rand van de vijver. Tot tevredenheid van Leny Mul: "Het stond in de bosjes, waardoor je het nauwelijks zag. Zo komt het veel mooier uit."

De stoep langs de woningen is op verzoek van de bewoners een stoep gebleven en zelfs een stukje verbreed. "Daar ben ik heel blij mee", zegt Cathrien Sturm. "Anders hadden we de geparkeerde auto's meteen voor onze voordeur gehad. Nu is de stoep lekker breed." Kruyt legt uit: "In het oorspronkelijke plan zouden de stoep en het parkeervak gelijkvloers worden, net zoals in de Marktstraat. Maar dat hebben we op verzoek van de bewoners aangepast."

Wennen
Iedereen moet wennen aan het nieuwe uitzicht. Mul: "Ik woon al mijn hele leven op dit plein. Er moest wat gebeuren, maar het resultaat is wel even wennen. Het is modern geworden, eerder iets dat je in Almere verwacht." Boogaard beaamt dat. "Het zou historisch worden, dat is het niet. Het ziet er mooi en verzorgd uit, maar het moet allemaal nog even zetten", denkt hij.

De politici zijn tevreden na het rondje plein. Sanderse: "We hebben met z'n allen keuzes gemaakt. De bewoners zijn blij met de belangrijkste elementen: het groen, de vijver, de bankjes. De verlichting kunnen we inregelen." Kruyt heeft een "goed overall gevoel. Zowel qua proces als qua resultaat. De mensen op het plein zijn bijzonder betrokken, hebben meteen een mening. En als je iets nieuws aanlegt, houd je altijd punten over waar je nog naar moet kijken. Hier komen we wel uit."

Ruim baan voor de vijver na de make-over.
De felgekleurde paaltjes zijn de bewoners een doorn in het oog.
Tijdens het inspectierondje vallen de nieuwe banken in de smaak.
Nieuwe prullenbakken blijken lampen.
Een van de twee lichtmasten op het plein.